середа, 5 серпня 2020 р.



                                                Бібліотека-філія с.Теково представляє

                                                           віртуальне інформдосьє  
                                          «Зірки книжкового всесвіту». 
                                                        Гі де Мопассан


Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан народився 5 серпня 1850 року. Світу він більш відомий як Гі де Мопассан, який став згодом класиком французької літератури і одним з найвпливовіших письменників свого часу.
Гі де Мопассан — один з великих французьких реалістів 19 століття. В основі його творчості — тверезе розуміння суті пануючих соціальних відносин. Завдання мистецтва він бачив у розкритті «нещадної правди життя», ратував за об'єктивність художника, ясність і точність форми, простоту і виразність мови. Тільки в природі знаходить він то гармонійне і довершене, що марно шукає в світі Світу він більш відомий як Гі де Мопассан, який став згодом класиком французької літератури і одним з найвпливовіших письменників свого часу.людей.
Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан) народився 5 серпня 1850 року в замку Міроменіль поблизу Турвіля-сюр-Арк (Нормандія). Він походив із дворянського роду. Освіту хлопчик отримав в руанскому ліцеї, який закінчив у 1869 році, а через рік був призваний на військову службу, у зв'язку з початком франко-пруської війни.
Після війни, що супроводжувалася економічною кризою, матеріальне становище батьків Мопассан різко погіршилося, і він змушений був вступити чиновником у Морське міністерство, де пропрацював близько 10 років, але дуже не любив службу. Згодом у ряді своїх творів Анрі описав цей «маленький світ вульгарних чинуш, дрібних інтриганів і підлабузників».
У 1870-х роках Мопассан серйозно зайнявся літературою. На початку творчого шляху на нього справив великий вплив Г.Флобер, під керівництвом якого юнак опанувував літературну майстерність. Також вчителем Анрі, за його словами, був і І.Тургенєв, завдяки якому він познайомився з російською літературою.
Свою першу новелу «Рука» Мопассан опублікував у 1875 році під псевдонімом Жозеф Прюнье, а через рік з'явилася його поема «На березі» і перша стаття, підписані псевдонімом Гі де Вальмон. У цей період Мопассан складав, переписував і рвав написане, але у пресі під своїм ім'ям він зважився виступити, тільки коли Флобер визнав його твори досить зрілими і стилістично цілісними.
Перше оповідання Мопассана — «Пампушка» було надруковане в 1880 році і мало величезний успіх у читачів. Письменник вразив своїм твором літературні кола, проявивши тонку іронію і велике мистецтво мови. «Пампушка» відрізнялася різкою антибуржуазної спрямованістю і зрілою майстерністю. У тому ж році він випустив не менш успішний збірник «Vers».
Гучна популярність перших творів Мопассана призвела до того, що йому запропонували місце хронікера в газеті «Голу». Це дозволило письменникові залишити чиновницьку службу і повністю присвятити себе літературі. Потім з'явилася величезна кількість розповідей, які виходили в збірках. Взагалі, творчість Анрі відрізнялась великою інтенсивністю, а популярність зростала з кожною новою книгою.
За 11 років літературної діяльності Мопассан створив 6 романів («Життя», «Милий друг», «Сильна як смерть» та інші ), близько 300 новел, які увійшли в 18 збірників, дрібні повісті, книги подорожніх нарисів, п'єси і навіть драму. Причому Мопассан писав не тільки художню прозу, але і багато статей, які він регулярно друкував у газетах. Також письменник створив чимало еротичних віршів.
Творчість Мопассан доставило йому одне з перших місць у французькій новелістиці. Кращі критики того часу були одностайні у відгуках про письменника. Його твори мали величезний успіх не тільки на батьківщині, але і за кордоном, так як він відразу ж став одним з найбільш перекладаємих французьких письменників.
Але напружена творча робота швидко підірвала здоров'я Мопассана. З 1884 року він почав страждати від нервових розладів і галюцинацій, впадаючи у неспокійний ідеалізм. Всі ці настрої знайшли вираз в ряді творів письменника. У 1891 році його творча діяльність абсолютно згасла, і після спроби самогубства Мопассан був поміщений в клініку для душевнохворих у передмісті Парижа.
Багато нове і романів Мопассан були інсценовані (а згодом й екранізовані) і так само, як його п'єси, ставилися у паризьких театрах і в Росії, де першими пропагандистами Мопассан були І. Тургенєв і Л.Толстой. У Росії перше зібрання творів письменника було видано в 1894 році.
Помер Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан 6 липня 1893 року в Парижі, де і був похований на цвинтарі Монпарнас. За висновком лікарів причиною смерті став прогресивний параліч мозку.


10 цікавих фактів про генія та підкорювача         сердець Гі де Мопассана

Відомо, що Мопассана справедливо називають одним із творців сучасної форми розповіді. Вчилися у нього мистецтву короткої форми О. Генрі і Сомерсет Моем, а його талантом захоплювалися Фрідріх Ніцше, Іван Тургенєв і Лев Толстой.

1. Майбутній письменник і його мати
Мати Мопассана все своє життя страждала від неврозів, а його молодший брат помер в лікарні для душевнохворих. Страждаючи від страху перед спадковою хворобою, Мопассан багато часу приділяв своєму фізичному здоров'ю.
2. Був прекрасним плавцем, врятував тонучого в морі англійського поета Алджернона Суінберна.
3. Став учасником франко-прусської війни (1870-1871) в якості простого рядового. Війна, яка залишила глибокий слід в душі майбутнього письменника, стала місцем дії багатьох його книг, включаючи перший твір - знамениту новелу "Пампушка".
4. Велику допомогу починаючому письменнику і журналісту надав письменник Густав Флобер. Друг дитинства матері Мопассана, Флобер став його літературним учителем.

5. Мопассан, як і багато інших французькі митців, активно виступав проти зведення Ейфелевої вежі. Проте, коли вежа все ж була побудована, Мопассана стали часто бачити обідаючим в ресторані в середині неї. Свою присутність письменник пояснював так: "Це єдине місце в Парижі, звідки її не видно".

6. У Росії популяризатором творчості Мопассана виступив Іван Тургенєв, який дізнався про нього від свого близького друга Густава Флобера. За рівнем оповідного таланту Тургенєв ставив Мопассана безпосередньо за Л.Н. Толстим. Високо оцінював творчість Мопассана і сам Лев Миколайович.


7. Він написав за своє життя понад 300 оповідань, Мопассан вважається одним з родоначальників цього жанру. Його вплив можна виявити в творах таких майстрів, як О. Генрі, Сомерсет Моем і Іван Бунін.


8. У різні роки книги Мопассана переносили на екран такі режисери, як Михайло Ромм ( "Пампушка", 1934), Жан Ренуар ( "Заміська прогулянка", 1936), Луїс Бунюель ( "Жінка без кохання", 1952), Жан-Люк Годар ( "Чоловіче-Макі", 1965).


9. Гі де Мопассан сам склав собі епітафію: "Я жадав всього, але не знаходив задоволення ні в чому".
10. З 1884 року письменник почав страждати від нав'язливих ідей, галюцинацій і іпохондрії, а в грудні 1891, після спроби самогубства потрапив в лікарню для душевнохворих. У липні 1893 року великого письменника не стало.
Надгробний камінь на могилі Гі де Мопассана. Кладовище Монпарнас, Париж.

Немає коментарів:

Дописати коментар