субота, 1 серпня 2020 р.



Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.Бібліотека-філія с.Теково пропонує ознайомитись з народознавчим калейдоскопом "Українські символи-обереги"



Одним із національних оберегів вважається рушник. Все життя українців дуже щільно пов’язане з цим предметом: хліб-сіль, які підносяться на вишитому рушнику — ознака гостинності, високої поваги до гостя. Поява немовлят також супроводжується рушником, одруження, шанування рідних і близьких, проводи в далеку дорогу будь-кого, навіть в останній путь проводжають з рушниками. Тобто весь життєвий шлях людини пов’язаний з цим глибоким символом. Дивлячись яка мета ставиться при створенні рушника, відрізняється і вишивка на ньому: кольори, символи, розташування нитки тощо. За кольором і самим візерунком можна прочитати історії любові, дружби, печалі.



Багатим символом є яйце — знак безсмертя душі, життя і Всесвіту. Цей улюблений символ українців разом з ними вже протягом дуже довгого часу. Дослідники, які вивчають символи, вважають, що писанки були ще за часів язичництва і були ознакою сонячного культу. Якщо птахи — вісники весняного воскресіння природи і людини, то їх яйця — це символ сонця, відродження життя.
Свої символи несе в собі і гамма кольорів писанки. Наприклад, червоний означає радість життя, любов, жовтий — врожай, місяць і зірки, зелений – відповідно, рослинний світ у всьому його багатстві, відродження, блакитний означає чисте небо і здоров’я, землю — бронзовий, повагу до душ померлих родичів — чорно-білий.
Українці вірили, що писанки мають велику магічну силу. Раніше їх використовували як символ кохання, даруючи обраній людині. Народна медицина викачувала ними хвороби. В господарстві писанки грали також велику роль: освячені символи закопували в землю — до багатого урожаю, клали в ясла худобі. На дах будинку накидали лушпиння від писанок — на щастя.
З часом до України прийшло християнство, і це змінило деякі позиції у світогляді, у тому числі і символіку писанки. Тепер вона несе в собі радість і віру у Воскресіння Христа.



Ще одним традиційним оберегом вважається вінок. Що цікаво, не тільки дівчата можуть прикрашати себе ним, часто вінок використовується в декоруванні будинку, інтер’єру. Його зображення можна зустріти на тій же вишивці: на скатертинах, рушниках, одязі.
За українським народним повір’ям, вінок, сплетений з живих квітів, буде захищати дівчину від біди і поганих думок. Квіти у вінку дуже різноманітні — можна вплітати до 12 різних видів цієї живої краси, адже кожна квітка також має своє значення: троянда символізує кохання; волошка означає простоту і ніжність; біла лілея — чистоту, невинність, вона була, за віруваннями, квіткою діви Марії. Ромашка несе мир і ніжність, безсмертник — здоров’я, півонія — довголіття, мальва — красу, але холодність, калина — дівочу красу і взагалі вона є символом України. У весільний вінок обов’язково вплітається барвінок — символ вірного і вічного кохання. Такий вінок — чудовий оберіг від лиха і злого ока.


Віночки доповнюються кольоровими стрічками, прив’язаними до них. Їх колір і місце у вінку також мають свої значення. У центрі повинна бути світло-коричнева стрічка — вона символізує землю-годувальницю; по боках від неї йдуть дві жовті стрічки — це знак сонця; далі світло-зелена і темно-зелена стрічки — це жива природа, краса, молодість. Потім синій і блакитний — вода й небо. Далі з одного боку помаранчева — хліб, з іншого фіолетова — символ розуму, малинова — щирість, рожева — багатство. З самих країв в’яжуться білі стрічки — символ чистоти. На лівій стрічці внизу нашито Сонце, на правій — Місяць.

Символічний і рослинний світ на Україні. Є рослини, яких люблять всі, а є ті, яких намагаються уникати. Так, улюблені рослини для українців — верба, соняшник, пшениця, волошка, мак, барвінок, і, звичайно ж, калина.


Верба є символом родючості, краси, неперервності життя. Вона дуже стійка, родюча і невибаглива рослина — може прижитися скрізь, з неї виростає дерево в найпростіших умовах. В Україні вербу вважають святим деревом, а шостий тиждень посту перед Великоднем називається Вербним — на цьому тижні святять вербу, гілочки якої потім служать оберігом для людей.
Символом вічності вважається барвінок: його маленькі непомітні квіточки завжди прикрашали українські ліси і гаї, в них прихована велика цілюща сила, зцілююча хвороби. Саме тому люди і подарували цій скромній квітці свою любов, яка оспівується у фольклорі.

Калина ж завжди була символом краси, щастя, любові. Колись, зовсім давно, ця рослина було пов’язана з великою вогняною трійцею — Сонцем, Місяцем, Зірками. Назва калини походить від стародавнього Сонця-Коло,  вважалося, що рослина була пов’язана з народженням Всесвіту. Калину прийнято саджати біля будинку — так вона оберігає домівку. З ягід калини роблять намиста, вона прикрашає весільні короваї, вона ж має місце і у вінку нареченої.


Пшениця — символ краси життя, щасливого добробуту, тілесного і духовного багатства. Якщо житня хлібина дає здоров’я і силу, то пшеничний коровай додає до них щастя і красу. Якщо жито — трудова проза життя, то пшениця — його святкова поезія. Здавна під пшеницею розуміється образ дівчини, навіть нареченої, а під житом — образ натрудженої і втомленої життєвими турботами жінки, навіть вдови. Тому весільний коровай — з пшеничного борошна, притім, найвищої якості, щоб і життя молодих було щасливим.

Мак — символ нескінченності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка — символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік — на Маковея і на Спаса, в серпні. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті.
Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку — і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити.
Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.
Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків — то вираз дівочої цноти і чистоти, які легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт.
Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла — і проти відьми, і проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай.

Волошки — символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Вважається, що волошки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей — витівок лукавого. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з волошок, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають в домівці. Особливу силу мають волошки для молодих: пучком квітів кроплять наречених на весіллі; настоєм з волошок окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата вмиваються — і їх краса стає недоступною злим чарам.

Соняшник вважається символом Сонця, праці і достатку, сили і добробуту, радості, життя.. Він — чи не найсильніший серед квітів. Соняшник знайшов своє місце під Сонцем, -постійно орієнтується на небесне Світило — повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Соняшник радіє Сонцю, а це означає, що він радіє успіхам і досягненям.
Крім цього, соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника — єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина — єдина і найвища цінність.
 Серед птахів найулюбленіший, без сумніву, знаменитий лелека — символ батьківської любові, сімейних цінностей, родючості. Він дарує родині благополуччя, мир, символізує любов до рідної землі. Двір, де лелека вибрав собі місце для гнізда, — щасливий, бо його обходять знегоди, горе і хвороби. Лелека завжди була символом відродження землі, провісником весни. До того ж вона виконує важливу функцію — приносити дітей в сім’ю.
Вважається, якщо дівчина побачить вперше навесні лелеку далеко в небі, то цього року вона обов’язково вийде заміж, якщо ж побачить лелеку, сидячою у гнізді — залишиться вдома, у батьківській родині.

Традиція прикрашати і захищати свій будинок оберегами перевірена тисячоліттями.
Мудро використовували наші предки силу рослин, квітів і різних плодів нашої великої Землі.

Значення оберегових символів:
  • Злаки, бобові — символ достатку, ситого життя, благополуччя в матеріальному аспекті.
  • Постоли — символізують домашній затишок, родинне щастя.
  • Мак, зерна маку — символ здійснення бажань.
  • Червоний гіркий перець — чоловіче начало, символ чоловічого здоров’я.
  • Шишка — символ працьовитості і досягнення успіху.
  • Лікарські трави, ягоди шипшини — символ міцного здоров’я.
  • Цибуля — оберігає родину від сліз.
  • Ягоди горобини — символ жіночої молодості, краси.
  • Безсмертник — символ довголіття.
  • Мішковина – символ достатку.
  • Гарбуз, насіння гарбуза — символ родючості, жіночого начала.
  • Хліб — всьому голова — злагода та достаток у домі.
  • Лавровий лист – символ слави, успіху.
  • Плетіння — символізує знайомства, дружбу з новими цікавими людьми.
  • Сонце, квітка соняшника — головний слов’янський оберіг, слов’яни — діти Сонця.
  • Насіння соняшнику – символ здоров’я дітей в будинку.
  • Насіння – символ зародження нового життя.
  • Глечик — символ води, повна чаша в будинку.
  • Яйце – символ продовження роду.
  • Кукурудза — символ здоров’я у дітей, продовження роду, згуртованості сім’ї, взаєморозуміння.
  • Віник, спрямований вниз, — вимітає сварки з хати.
  • Віник, спрямований вгору, — до грошей.
  • Горіх — символ розумової сили і здоров’я.
  • Монетка — успіх у справах.
  • Горщики з кашею і молоком – символ достатку.
  • Фігурки чоловіка і жінки, перев’язані ниточками, — символ любові, нерозривності уз.
  • Півник цукровий — щоб у домі лунав радісний дитячий сміх.
  • Часник і перець — виганяють нечисту силу.
  • Домашня випічка  — символізує хлібосольність.
  • Сухоцвіти — символізують затишок і красу.
  • Мішечок з ялівцем — символізує чистоту думок.
  • Горох – символізує мир і дружбу.
  • Мішок — символ багатства.
  • Полотно – символ щастя в домі.
  • Вузлик — оберігає від скандалів в будинку.
  • Гніздо – символ продовження роду.
  • Бублик, ланцюг — безперервне кільце, символ міцної сім’ї.
  • Будиночок — символ родини.
  • Млин — перемелеться — мука буде.
  • Крупа — мир, лад у хаті (бажаючи цього, молодих після вінчання обсипають крупою).
  • Колосся, ягоди, дари природи – символ врожаю в господарстві.
  • Коса, вінок — символи нескінченності і безперервності роду, зростання добробуту.





























Немає коментарів:

Дописати коментар