вівторок, 18 серпня 2020 р.

Біографія О. де Бальзака

     Бібліотека-філія с.Теково знайомить користувачів з класиками зарубіжної літератури.До вашої уваги онлайн інформдосьє  ,присвячене Дню пам'яті Оноре де Бальзака "Життя. Творчість. Кохання"
18 серпня - 170 років із дня смерті Оноре де Бальзака (20 травня 1799 — 18 серпня 1850).
Оноре де Бальзак – про Радивилів (Радзивилів) | РАДИВИЛІВ.info
      ("Щоб дійти до мети, людині потрібно тільки одне.- йти." ) Оноре де Бальзак
       Його життя — це історія трудівника, який невтомно прагне йти вперед, завойовувати собі славу й багатство.
Оноре де Бальзак - відомий французький письменник, якого знає ввесь світ. Його твори занесені до класики світової літератури. Ним запоплювався і захоплюється світ, але мало хто знає, що Бальзак був закоханий в Україну... Коли йому було 33 роки (1832р.) він отримав листа з приводу його роману «Тридцятирічна жінка», що надійшов з Одеси за підписом «Іноземка». То була багата польська поміщиця Евеліна Ганська, власниця маєтку поблизу Бердичева.
Світлина від Елени Гвоздикової.
Письменник почав листування (воно тривало 16 років) з жінкою, а згодом зустрівся з нею у Швейцарії. Ганська була вродливою вельможною жінкою. Між ними зав'язались дружні стосунки, які невдовзі переросли в справжнє кохання. Але одружитися вони не могли, тому що Евеліна була одружена. Навіть і після смерті чоловіка через різні обставини їм прийшлося чекати ще 6 років, щоб вінчатися. Світлина від Елени Гвоздикової.
Бальзак двічі відвідував Україну.

Він писав про українську землю своїм друзям в листах: «…Це пустеля, царство хлібів, це мовчазні прерії Купера, — захоплено зазначав він. — Тут починається український чорнозем, шар чорного і тучного грунту завтовшки футів п'ятдесяти, а іноді навіть і більше. Його ніколи не угниють…»
Також разом із Ганською відвідав Київ і так описав його красу і велич у листі до Лори де Сюрвіль: «…Ось я і побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще разок…» . Бальзак відвідував Київ ад 6 разів,
Світлина від Елени Гвоздикової.
Світлина від Елени Гвоздикової.

А зупинявся у будинку польських магнатів Ганських на Печерську (неподалік теперішньої вулиці Липської), почав писати нарис "Лист про Київ". Бував у Контрактовому будинку на Подолі під час контрактових ярмарків.
Тривалий час жив у селі Верхівня (нині Житомирської області), в маєтку Ганських (з осені 1847 по лютий 1848 року та з осені 1848 року по квітень 1850 року). Цей маєток Бальзак часто порівнював із Лувром, коли вперше побачив його зображення на картині, яку отримав в подарунок від Ганської. "Я не знав, що ви володієте Лувром...", - писав він їй.
У 1850 році він одружився з Евеліною Ганською. Вінчання відбулося 2 березня 1850 року в костьолі Святої Варвари міста Бердичів. На вінчанні було присутньо шість людей, серед яких була і Анна, дочка Евеліни.
В цьому ж році 18 серпня Бальзак помирає. Вони були одруженими всього 5 місяців... Евеліна розрахувалася із всіма боргами свого чоловіка і стала видавати його книги....
У квітні 1959 року в приміщенні Верхівнянського сільськогосподарського технікуму (с.Верхівня) було відкрито кімнату-музей Оноре де Бальзака, а у 1999 році тут засновано Житомирський літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака.
Щороку у день народження Оноре де Бальзака — 20 травня — у Верхівні проводиться Міжнародне літературно-мистецьке свято «Весна Прометея»

Оноре де Бальзак поширював кращі літературні твори серед широких верств населення Франції. Він запропонував друкувати дешеві книжки, першим задумав однотомні видання літературних праць класиків і опублікував (1825-1826) зі своїми примітками твори Мольєра й Лафонтена.
Романи «Шагренева шкіра», «Тридцятирічна жінка» й особливо «Євгенія Гранде», що опубліковані на початку 30-х років XIX ст., прославили Бальзака, якому більше не доводилося шукати видавців. Однак його мрія про збагачення не здійснилася, хоча він писав багато: іноді по декілька творів на рік. Найвідоміші з них: «Сільський лікар», «У пошуках абсолюту», «Батько Горіо», «Втрачені ілюзії», «Сільський священик», «Господарство холостяка», «Селяни», «Кузен Понс», «Кузина Бетта».


Світлина від Елени Гвоздикової.
До уваги користувачів документальний фільм:
Бальзак - дорога до України

https://www.facebook.com/Vsesvitka/videos/355540062119527/?fref=nf&__xts__[0]=68.ARAOIEEzNc_Y8UelyeggodgK1wP0NID_mk6oYJA8qVgDqnyBXVy1PPpN72kFE255ruU6XZYHLGZJMAMNiFB9JVqmKEMLA-tgTf65NQ53DI6ZHDMNydzmw3bt7p3mWFCVwk9Y_NOHpkFZzEfqzRanarEp5TNXgsqhUcOzjbGEI6pIz-ZlKori7BsYffohuYvy9CX61Rn7VYCkfWchV-6T-AzmbRhF6OHoZTh6LUDucPsRFXVs3dPwzbPSqgWyXQgLijLn1TxCpK1iAjxzPDFzW9r-G8iPhUy_KM2aizyshDHmlZQBI-zOrEgs0pBnoKDUxzGnaRM8pxEcfDOB_R1MAHo&__tn__=C-R


Книга Отец Горио читать онлайн Оноре Де БальзакКупить - Книги - ГобсекБальзак Оноре де. - Етюди про звичаї | Книжкова Хата - магазин ...
Ці та інші твори Оноре де Бальзака користувачі зможуть прочитати в нашій бібліотеці


Немає коментарів:

Дописати коментар