вівторок, 4 серпня 2020 р.



Легенди про  калину

Цікаві факти про калину.


Картинки по запросу гроно калини - символ України  



Бібліотека-філія с.Теково запрошує користувачів  в рубриці"Цікаво знати.Світ цікавих фактів" ознайомитись з віртуальною інформіною          "Легенди про калину.Цікаві факти про калину."



В одному селі юнак і красива дівчина покохали один одного. Якось покликав до себе батько хлопця і сказав: «Сину, прийшла пора тобі стати захисником рідного краю. Йди покозакуй, а коли повернешся — зіграємо весілля». Минув рік, потім ще один. Дівчина чекала, а хлопець не повертався.Але на четвертий рік налетіла татарська орда на село. Люди захищалися як могли, боролися з усіх сил. Серед них був і старий козак — батько хлопця. І ось несподівано з натовпу татар з’явився мужній воїн. Старий козак підняв шаблю і несподівано застиг — він впізнав у воїні свого сина.
«Як ти міг, сину мій, стати зрадником і привести чужинців у свій рідний край?»
— крикнув приголомшений батько.
«А що б я мав, залишаючись простим козаком?»
— відповідав син.
Боляче поранили синівські слова старе серце батька. Не зміг він винести зради і підняв шаблю. Однак син виявився спритнішим… З хати вибігла дівчина, вона впізнала свого коханого. Та коли вона побачила його в чужинському одязі і поруч мертвого старого батька, вона все зрозуміла. Хлопець сказав, що повернувся за нею:
«Ходімо зі мною, я так поспішав до тебе! Ти будеш у мене в золоті, в шовках ходити, оксамитом огортатися, самоцвітам радіти!»
Але дівчина відмовилась і вигукнула:
«Жодна рука не торкнеться мене! Я належу рідній землі і вона мене захистить, а тебе — проклинаю, зраднику!»
У люті воїн заніс шаблю над головою і раптом застиг: дівчина перетворилася на кущ із білими запашними квітами,

 красивими і невинно чистими. Хлопець знову махнув шаблею, а кущ тільки злегка похитнувся і знову приріс до кореня — тільки замість білих квіток, немов краплі крові, 


заблищали червоні кетяги ягід. А листя тихенько шелестіло: «Проклинаю, проклинаю…».
Існує легенда і  про походження гіркоти калини.
Як зробити весілля особливим? Тренди весільної моди 2017 року
Колись ягідки калини буди солодші за малину.Одній красуні сподобався гордий коваль який був кращий за всіх парубків у селі.Віе не звертав уваги на дівчину і ігнопував та доводиі її до сліз своєю байдужістю.Любив цей хлопець сидіти в лісі - місце його сили, весь вільний час там проводив. Приходить якось на своє місце - а там нічого немає. Все згоріло.Побачив він лише "кущ калини" і заплакану дівчину поруч з ним. Коваль все усвідомив, для нього ніби відкрилися очі через пожежу і він зрозумів, що зробив. Підбіг він до неї відразу, обняв, але було пізно - практично вся краса дівчини пішла разом зі сльозами. Однак з того часу коваль став улюбленцем всіх селян - завжди добрий і веселий. Що стосується рослини, ягоди його стали до смаку як полин - через сліз дівчини. Саме з тих пір люди в народі придумали повір'я, де йшлося, що букет калини, прикладений до закоханого серця, обов'язково заспокоїть біль, яку відчуває закоханий.
Лікувальні властивості калини червоної та протипоказання | Ремонт ...
Іноді калину вважають символом України. Її значна поширеність на теренах України, пов'язаність із родинно-побутовими, календарними обрядами (весілля, похорони, осінній обряд «похід на калину» та ін.) зумовили перехід із світу номінативної одиниці у світ художнього образу. Найбільше цей давній фольклорний образ виступає словом-символом як домінанта в асоціативному зв'язку калина — дівчина (мати), калина — Україна, калина — кров. Домінує загальнопоширена спорідненість «калина — дівчина». Цю стійку асоціацію розглядали видатні фольклористи Микола Костомаров, О. Веселовський, Олександр Потебня.
Також калина вважалась «весільним деревом» і була обов'язковою учасницею весільного обряду. Гілками калини прикрашали столи, весільні короваї, дівочі вінки й гостинці. Другий вид символічної спорідненості калина — Україна притаманний найбільше стрілецьким і повстанським пісням. Плоди калини стали символом мужності людей, що віддали своє життя боротьбі за Україну.

Завдяки червоним ягодам, які нагадують краплі крові, калина в українців стала символом пролитої козацької крові. Ця архаїчна значущість слів калина — кров за традицією зберігається і у піснях воєнної тематики нового часу: У діброві при долині вітер повіває, Там над стрільчиком калина слізоньки ковтає. Ой червоні тії сльози з стрілецької рани, Впав бідненький при долині, більше вже не стане Подібно, «калина на могилі» має стійке символічне значення: тужлива пам'ять за померлим на чужині молодим козаком чи хлопцем, сином, братом:
 А на тій могилі червона калина,
 За стрільцем ридає молода дівчина

.Кущ калини побіля материнської чи бабусиної домівки – це не тільки окраса. У ньому глибинний зміст. Це наш символ. Наш духовний світ. Наша спадщина, яка опредметнює духовний потяг до рідної землі, свого берега, своїх традицій.Тому говормли: "Посадиш калину біля хати - будеш щасливу долю мати ".
kaluna
 А скільки пісень про калину співано – переспівано, скільки легенд та казок казано – переказано! Як багато прислів’їв та приказок складено, ось, наприклад, такі: “У лузі калина з квіточками, немов матуся з діточками” чи “Запишалася калина, наче красная дівчина”. Дуже любив калину Тарас Шевченко, в його творах вона згадується близько 1000 разів. Та й у творах багатьох письменників та поетів усіх часів вона символізує кохання і вірність, одруження і материнство, радощі й печалі.
Калину саджали на щастя і добро біля хати, а ще – біля криниці, щоб вода була чистою і смачною. Збирати калину до лісу, в луг або до річки ходили колись дівчата, і та, котра першою знаходила кущ, мала бути щасливою. На весіллі калиною прикрашали коровай, гільце, хату, одяг нареченої.
 З квітів ,ягід та листя плели вінки,
 калину вишивали на сорочках,

рушниках

 .Folkmart™ | Рушник вишиваний обрядовий Калина (190х33 см)


Сумну символіку мала калина у час вічної розлуки з дорогою людиною. Її часто висаджували на могилах неодружених дівчат та хлопців, що символізувало продовження життя та світлу пам’ять. На могилі козака чи чумака, який вирушив у мандри і не зміг повернутися, загинув у дорозі, побратими саджали кущ калини як ознаку того, що тут похований українець.
.Плоди калини містять велику кількість самих різних необхідних для людського організму речовин. Крім цукру й органічних кислот, в них є танін, пектин, дубильні речовини, смоловидна ефіри і вітаміни. Особливо цілющим є вібурнін, що надає ягодам гіркоту.


Неабияка любов народу до калини пов’язана і з назвами населених пунктів, якими рясніє мапа України: 
Калинівка, Калинів, Калинівське, Калинове, Калинівщина, Калиновець, Калиновий гай (нараховується понад 100).
Не варто забувати і про цілющі властивості калини. Її й досі активно застосовують у народній медицині від багатьох захворювань.
Широко використовується калина в косметології та кулінарії. З неї готують киселі, муси, роблять сік, наливки, варять желе, варення, просто перетирають з цукром , а приморожені ягоди – чудова начинка для пирогів.
Росте калина і в Канаді, кілька її видів розповсюджені в Онтаріо (усьго ж є близько 200!). Один із видів так і називають – канадським. Його ягоди синьо-чорного кольору, їх також корисно споживати.
Калина дозріває вже у вересні, але лише після перших заморозків вона стає солодкою. Обов’язково заготуйте чудодійних ягід, щоб смакувати ними холодної зимової пори та бути здоровим. А ще краще, посадіть кущ калини у себе на подвір’ї: корисно, красиво і на долю щасливу!


10 причин любити калину
 1. Калина багата на вітамін С, тому при застуді добре допоможе такий напій: розпарені свіжі ягоди розім’яти, змішати з медом і розбавити теплою водою.
2. Відвар із кори калини – чудовий протисудомний і заспокійливий засіб.
3. Ягоди калини з медом або цукром корисно вживати при гіпертонії: вони нормалізують кров’яний тиск.
4. Ефективно допомагають плоди калини в лікуванні туберкульозу легень: розім’яті ягоди приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.
5. Відвар із ягід п’ють при кашлі, а при ангіні ним полощуть горло. Готують відвар із 10г ягід на 200г окропу. Приймають по 1 столовій ложці тричі на день.
6. Сирі ягоди мають послаблюючу дію.
7. Калиновий сік із медом застосовують у народній медицині для лікування раку молочної залози й для профілактики раку шлунка.
8. Сік із листя калини помічний при діатезах: ним змазують вражені ділянки шкіри.
9. Якщо взимку щодня з’їдати декілька ягід калини, помітно зміцниться імунітет.
10. У косметології свіжим соком із ягід виводять вугрі та пігментні плями. Обличчя змазують калиновим соком, а через 20 хвилин “маску” змивають холодною водою. Також сік заморожують і використовують для активного масажу.

Прислiв’я про калину

 Похолодніло, риба не ловиться, калина у цвіт вбирається.
 Любуйтеся калиною, коли цвіте, а дитиною – коли росте. 
Заливається, як соловейко на калині.
 Дівчина, як у лузі калина.
 Вибери собі дівку, як калинову гілку.
 Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина. 
Весною калина білим цвітом квітує, а восени червоним. 
У лузі калина з квіточками, неначе мати з діточками.
 Нема цвіту білішого, як цвіт на калині, нема в світі ріднішого, як мати дитині. 
Без верби і калини нема України.
 Прислiв’я про калину показують не лише красу цієї рослини, а й її символізм для нашої країни.
Калина: посадка и уход в открытом грунте, выращивание в саду ...

Джерело: https://dovidka.biz.ua/prisliv-ya-pro-kalinu/
Загадки про калину 
І червона, й соковита, 
Та гірка вона все літо.
 Припече мороз – вона
 Стала добра й смачна.

 За хатою у садочку,
 У зеленому віночку
 Та в червоних намистах 
Стала пава молода. 
І збігаються всі діти, 
Щоб на неї поглядіти: 
За намисто кожен – смик
, Та й укине на язик. ***

 У вінку зеленолистім, 
У червоному намисті,
 Видивляється у воду
 На свою хорошу вроду. *** 

І не дівчина, а червоні стрічки має. *** 
В лісі на горісі червоні хустки висять. ***
 Навесні білим цвітом,
 а восени – червоним плодом. ***

 Стоїть дід над водою З червоною бородою.
 Тільки сонечко пригріє, Борода почервоніє. ***

 Хто ж ті ягоди не знає, Від застуди їх приймає.
 На кущах вони висять, І, як маків цвіт, горять. 
Тільки це не є малина. Що за ягода? – …… *** 

Я – привітний кущик Весною білим цвітом зацвітаю.
 Восени червоними ягодами вітаю. Взимку птахів пригощаю. ***

 У сінокіс – гірка, А в мороз – солодка, Що за ягідка?

Джерело: https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-kalinu/



Пісні про калину

https://www.youtube.com/watch?v=lU9RuyHkv3Q

https://www.youtube.com/watch?v=pKc1QE-cH4M

https://www.youtube.com/watch?v=PFIQ5EEVBu0

https://www.youtube.com/watch?v=_vdEqIXiVV8

https://www.youtube.com/watch?v=PPJ_TBUb-Bk


Книги про калину
Неумывакин И. Мифы и реальность-Киев: Диля.-2015.-169 с.
Книга  присвячена цілющим властивостям калини,рослини,яка здавна широко використовувалася в народній медицині для лікування серцево-судинних захворювань,нирок,печінки,шлунково-кишкового тракту.Сучасна медицина підтверждує лікувальні властивості калини і дає їм наукове обгрунтування.
Про те,як правильно використовувати цілющу силу рослини,розповідається в книзі.
Фото - Калина красная

Шукшин Василий Калина Красная- Киев: Азбука-2016.-384 с.
Творчість Василя Шукшина!1929-1974)-видатне яіище 1960-1970 років.Талант цієї особистості проявився в акторській,режисерській,сценічній майстерності.Проте,саме літературні твори принесли В. Щукшину всенародну славу.Повісті та опрвідання письменника перекладені більш ніж 20 мовами світу і вважаються надбанням російської літератури ХХ століття.
Символи України. Калина. 1-4 класи. Посібник для вчителя. Станіславська Галина Петрівна
Станіславська Галина Символи України. Калина -Київ:Богдан-2014.-64 с.
Посібник містить цікаві матеріали про оберіг українського народу — калину. Про неї йдеться в бесідах, легендах, переказах, казках, оповіданнях, піснях, віршах, загадках, прислів’ях та приказках, що подані у виданні. Адресований вчителям початкової школи, вихователям, класним керівникам, батькам та учням, а також усім, хто цікавиться українською культурою.


Пучок калины перевязанный лентой - картинка №11566 | Printonic.ru



Немає коментарів:

Дописати коментар