вівторок, 11 серпня 2020 р.

Світлина від Місько Батяр.
      В рубриці "Україна.Історія.Особистості."  бібліотека філія с.Теково                                           представляє  віртуальне інформ-досьє:
        "Історичні відомості та факти з життя 
                        гетьмана Івана Сірка"

11 серпня 1680 помер Іван Сірко - кошовий отаман Запорізької Січі, характерник, національний герой Франції. За період перебування отаманом провів 54 битви, при цьому жодного разу не був переможеним(1610-1680). Герой багатьох українських дум, пісень, переказів і казок.
Сірко користувався непохитним авторитетом, про що свідчить його обрання кошовим рекордну кількість разів, починаючи з 1663 р.
Найславетніший кошовий отаман народився за одними даними - на Поділлі, за іншими - на Слобожанщині.


Іван Сірко(1610-1680)

У 1676 р. Сірко підписав лист запорожців до турецького султана Мехмеда IV - цей момент відображений у славнозвісній картині Іллі Рєпіна.



Іван Сірко. Фрагмент картини Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану"


Після перемог у Франції Іван Сірко боровся проти поляків разом з Богданом Хмельницьким, не прийнявши, як і Богун, рішення Переяславської ради і відмовився присягати Москві, перейшовши до Запорізької Січі охороняти південні кордони від татарських набігів.
Іванн Сірко провів 65 битв, і всі їх виграв.
Президент Шарль де Голль, під час офіційного візиту в СРСР і приїзду в Україну в 1966 р, зажадав внесення зміни до програми перебування, з тим, щоб поїхати на могилу І. Сірко і поклонитися національному герою Франції, який звільнив неприступну фортецю Дюнкерк!


  Помер Іван Сірко і був похований в с.Грушівка, яке було затоплене Каховським водосховищем.Могила ретельно оберігалася мешканцями села і прах отамана зазнав декілька перепоховань, допоки не був перенесений в 1967 році до кургану Баба-могила, під Нікополем.
  Ще за життя його ім`я було оспіване в думах та піснях, увійшло в легенди, стало символом не тільки запорозького козацтва, а й усього волелюбного духу українського народу. Відомо, що Іван Сірко провів, як мінімум, 65 вдалих походів проти ворогів України. Проявив себе в них як видатний військовий діяч. Мав у середовищі запорозького козацтва беззаперечний авторитет. Тому і не дивно, що вибирався Сірко на виборну посаду кошового отамана з 1661 року по 1673 рік з невеликими перервами. Тобто, в історії Запорозької Січі треба визнати першість за Сірком за кількістю переобрань на найвищий уряд на Січі. Тільки підкилимна боротьба московського уряду не дала змоги Івану Сірку посісти посаду гетьмана. Якби це сталося, невідомо чим би тоді закінчилася ота виснажлива боротьба України за свою незалежність у ХУІІ столітті. Відомо, що у 1644 році посол Франції граф де Брежі за дорученням фактичного правителя країни кардинала Джуліо Мазаріні найняв на французьку службу 2500 козаків. У жовтні 1645 року запорожці, очолювані Богданом Хмельницьким, Іваном Сірком та ще якимсь старшиною Солтенком, були перевезені Балтійським морем з Гданська до Кале. Пізніше вони взяли участь в облозі іспанців у Дюнкерку, причому Сірко командував уже тоді полком. І саме він запропонував, як взяти цю неприступну фортецю з моря і з суші, якою багато років володіли іспанці і яка була ключем від Ла-Маншу.
Він запропонував, всупереч усім законам військової науки ( досвід взяття Кафи, Трапезунда, Синопа став у пригоді!) ніччю, коли темно, підплисти до Дюнкерку з боку моря і увірватися до центральних фортів фортеці Дюнкерк. Так і зробили. І неприступна фортеця впала. Це так вразило кардинала Мазаріні, що він направив у Дюнкерк одного з найкращих художників і скульпторів Франції того часу Калло. І той створив два бюсти Сірка. Один знаходиться в Луврі у Парижі, а інший стоїть на центральній площі в Дюнкерку. Очевидці підтверджують, що у Луврі знаходиться бюст дуже схожий на Сірка: худорляве обличчя, оселедець і обвислі вуса. Ось так несподівано наш Іван Сірко прилучився до військової слави Франції. Ще 35 років після цього Іван Сірко стояв на обороні України – своєї рідної землі. А 11 серпня 1680 року він відійшов за останню межу. Похований був на Чортомлицькій Січі, на старовинному козацькому кладовищі. На жаль, не мав спокою Сірко й після смерті… У 1709 році російські війська штурмом взяли Чортомлицьку Січ і знищили все, що їм потрапило на очі. Сплюндрували і козацьке кладовище. Лише через 25 років, коли козаки повернулися на ці місця, були впорядковані козацькі могили, серед них впорядковано і могилу Сірка. Замість знищеного хреста на могилі Сірка поставили камінь з пам`ятним написом, що зберігся дотепер. 
Прочитати про гетьмага Івана Сірка можна в книзі:
Реєнт Олександр Усі гетьмани України- Харків: Фоліо-2012-210 с.

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави.
Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за метувибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах.
Дмитро Вишневецький прагнув звільнити південні українські степи від панування ханських орд, знищити турецькі фортеці в пониззях Дніпра, а згодом і оволодіти Чорноморським узбережжям. Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа належали до тих постатей, чиїми іменами називають епохи. Окремі нариси в книжці присвячені Івану Виговському, Петру Дорошенку, Пилипу Орлику — видатним державним й політичним діячам, талановитим дипломатам.
У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.

Книга є в нашій бібліотеці


Відеофільм "Сірко: на стражі віри"https://www.youtube.com/watch?v=_2VX9vDcWJA

Немає коментарів:

Дописати коментар