неділя, 16 серпня 2020 р.

Бібліотека-філія с.Теково знайомиться Користувачів з всесвітньо відомімі Класика Світової літературі.З нагоді дня народження Вальтера Скотта до Вашої уваги цікаві факти про життя і творчість письменника.
15 серпня один тисячі сімсот сімдесят одна року народився Сер Вальтер Скотт-всесвітньо відомій шотландський Прозаїк, поет, історик, збірач старожитностей, адвокат.



Вальтера Скотта справедливо назівають батьком історічного роману и дере з письменників, Які відкрілі чітачеві цілий світ. Далеке и давнє ВІН робів близьким, Невідоме - зрозумілім. У своих романах - а їх 28 - ВІН зобразив безліч різних епох - від середньовічної Англии до сучасної Йому Шотландії, причому всі смороду - світ. Вважається, что именно Вальтер Скотт розроб явіще "історичного колориту" .Він Створив понад две с половиною Тисячі персонажів, КОЖЕН з якіх пізнаваній и любимий читачами. Много дослідніків его творчості говорять про блідість его позитивних героїв и нестача псіхологізму в его оповідях - но мало хто уявляє Собі своє дитинство без его книг. І не тільки дитинство. Один только раз Чотири години розмовляю Лермонтов з Бєлінськім - и про що ж? Про романи "шотландського барда". Достоєвський запоєм читав романи знаменитого шотландця, Фенімор Купер почав писати історико-пригодницькі романи під сильним враження від его книг, Бальзак прагнув перейняті его манеру оповіді. Гете и Байрон, Які переважалі Скотта за популярністю, захоплююсь очікувалі Нові Творіння письменника. Перераховуваті можна до нескінченності. До речі, слово "фрілансер" запустивши у вжіток теж ВІН, опісуючі в Романі "Айвенго" найманими Рицар. Енергійний здоровань, жартівник з феноменальною пам'яттю вплінув на смаки шірокої чітацької публікі, на Дослідницькі методи історіків, на весь літературний процес, включаючі організацію видавничої справи. Він збурів допітлівість.Завдякі Скотту в Шотландії Почалося будівництво гостиниц той шосейніх доріг: незліченне число шанувальників Бажана своими очима Побачити місця, опісані в книгах.
На світлинах: знаменитий замок Abbotsford House, Шотландія, а тепер музей Вальтера Скотта. Пам'ятник Вальтеру Скотту в Едінбурзі

Світлина від Елени Гвоздікової.
Світлина від Елени Гвоздікової.
Світлина від Елени Гвоздікової.
Цікаві факти про Вальтера Скотта
* Вальтер Скотт, что в перекладі означає "Шотландець", - найбільш відомій представник своєї нації в мире. Для неї ВІН є тім, что для українців - Тарас Шевченко.
* Рід его БУВ давнім, но зубожілім. Батько губівся среди гір СУДОВИХ ПАПЕРІВ. Кар "єра юриста світіла й синові. Тієї НЕ відмовлявся. Зрештою, років десять Вальтер Скотт-молодший витрати на судові тяганіні: працював шерифом округу, допомагать скривдження фермерам добитися правди у суді.
* Хл опчік народився з ногами різної довжина. Лікарі попереджалі, что через дитячий поліомієліт ВІН может все життя буті прікутім до ліжка. Вальтер РІС по тітчініх хуторах. Коли Було зовсім зле, его загорталі в гарячу Слизько шкіру Щойно вбітої вівці та поїлі козячим молоком з медом.
* По тому Скотт хворів майже постійно: то на кишкові кровотечі, то на камені в жовчному міхурі. Але боровся за здоров"я. І доборовся до того, що однією рукою піднімав ковадло.
* Вальтер облазив з товаришами всі острови на північ від Шотландії, де зберігся кельтський дух. Гортанні співи на такій несхожій на англо-шотландську говірку кельтській мові підказували: історію предків від нього приховують. І роблять це ті, хто хоче тримати його народ в покорі. Збирання і публікація фольклору для Скотта стали згодом чи не важливішою справою, аніж власна творчість.
* У нього було дуже сильне перше кохання — п"ятирічний роман з багачкою та аристократкою Вільяміною Белшез. Її батьки, володарі замку під Абердіном, переконували доньку, що Вальтер із його "чесною бідністю" їй не пара. Врешті Вільяміна побралася з приятелем Скотта, банкіром та великим землевласником Вільямом Форбсом. Вальтер образився на цілий світ. Але згодом виявилося, що йому дано було сили і на нову любов, і на вірний шлюб.
* Дружиною Вальтера стала Чарлот, дочка ліонського візника з роду французьких протестантів-гугенотів. Співробітники музею письменника знайшли потайну шухлядку, а в ній — 57 листів подружжя Скоттів одне одному. Це — листування не тільки вірної пари, але й однодумців. А одному зі знайомих Вальтер писав: "Ми з місіс Скотт вирішили побратися, керуючись почуттями найщирішої симпатії. І за дванадцять років подружнього життя це почуття не тільки не зменшилося, але радше посилилося. Ясна річ, йому не вистачало того любовного завзяття, аж самозречення, що його, як мені здається, чоловікові дано пережити тільки один-єдиний раз. Той, хто, купаючись, ледве не пішов на дно, рідко коли зважиться знову заходити в глибоке місце".
* Вальтер на кілька років пережив Чарлот. За його визнанням, він "просто доживав". Справжньою втіхою були тільки два мисливських собаки. Образ одного з них увічнений на пам"ятнику Скоттові в Единбурзі, столиці Шотландії.
* У шістнадцять років Вальтер зустрівся з найвидатнішим шотландським поетом Робертом Бернсом. На той час Скотт уже надрукував власну поетичну збірку, критика була прихильною до нього. Але зрозумів, що ніколи не досягне того, що може Бернс. І Вальтер почав шукати свій шлях у велику літературу. Зрештою він створює історичний роман як жанр. Робом Роєм, лицарем Айвенго, королівським стрільцем Квентіном Дорвардом марить уже десяток поколінь молоді. Історію Шотландії Вальтер Скотт зробив модною у світі.
* 40-річним він повлізав у борги та придбав захаращений маєток з назвою "Брудне лігво". Негайно перейменував його на "Чернечий брід" і почав будувати замок. Добудовував його все життя. У ньому написав свої кращі романи, у ньому й помер. То була спроба створити власний світ, за який тільки він відповідатиме. Висаджуючи у "Чернечому броді" кущі й дерева, Вальтер казав: "Мої дуби переживуть мої лаври". На його рахунку садівника три тисячі верб, стільки ж каштанів та в"язів, дві тисячі кущів шипшини. І без ліку улюблених дубів.
* Скотт створював не лише паркове середовище, але й середовище літературне у своїй країні. Видавав багатотомники інших авторів. Як і Юлій Цезар, любив водночас робити кілька справ. "У моїй голові мають рухатися відразу два потоки думок", — зізнавався.
* З компаньйонами Скотт заснував видавництво. Під час фінансової кризи 1825 року воно заборгувало понад 130 тис. фунтів стерлінгів. Можна було скинути проблеми на інших акціонерів, але Вальтер усі борги взяв на себе. "Мені допоможе моя права рука", — тільки й сказав. Клерки описали "Чернечий брід", бібліотеку, навіть посуд. На шостому десятку років живий класик працював, їв та спав на меблях з інвентарними номерами. І працював, як фабрика. Засів за багатотомну біографію Наполеона, за інші праці. І все викупив, усі борги повіддавав.
* Скотт переживши Чотири інсульту, но продовжував працювати. ВІН усе життя зберігав ту прівітну усмішку, что врятував его немовлям. Тоді няня з "їхала з глузду від нещасного кохання и зібралася топить панича в болоті. Альо дитя так лагідно усміхалося, что Нещасний жінка прийшла до тями.
* Вже доріс Вальтер десятіліттямі НЕ зізнавався в авторстві найбільш, може, значущих для него роману "Уеверлі". Бо НЕ БУВ Певень относительно его якості.
* У день, коли Велика Британія прощається зі Скоттом, усі газети Вийшла в суцільніх жалібно рамках. До того так бувало только по смерти коронування осіб імперії.
У Нашій Бібліотеці можна ознайомітісь з творчістю Вальтера Скотта.

Вальтер Скотт - біографія, фото, особисте життя, романи і книги - 24СМІ

Книги Вальтера Скотта: 200 грн.  - Художня література Рівне на ...

Немає коментарів:

Дописати коментар