четвер, 9 липня 2020 р.

                         Рубрика "Знайомство онлайн"

                            "Мандри і подвиги лицаря Горчика"

Галина Малик
Бібліотека-філія с.Теково продовжує працювати в режимі карантину і запрошує юних користувачів  в рубриці "Онлайн знайомство з сучасними українськими авторами"познайомитись  з творчістю і життєвим шляхом нашої закарпатської письменниці,яка пише твори для діток- Галиною Малик і книжкою  "Мандри і подвиги лицаря Горчика"

Малик (Курій) Галина Миколаївна (12 серпня 1951Бердянськ) — українська письменниця, перекладачка, редакторка, громадська діячка, укладачка антологій закарпатської літератури ХХ століття, у тому числі поезії та прози для дітей, зачинателька українського новітнього коміксу для дітей (у співавторстві з художником А. Гойдою), українського «фентезі для найменших» та підліткового соціального фентезі (дилогія «Злочинці з паралельного світу»), авторка першої української інтерактивної дитячої книги для iPad. Член Національної спілки письменників України.Видала 52 книжки для дітей — поезію, прозу, переклади. Збірку сонетів, переклади з болгарської. Укладач кількох антологій закарпатської літератури XX ст. (зокрема, поезії та дитячої літератури)

З життепису
Народилася 12 серпня 1951 року у місті Бердянськ Запорізької області. Батько був ученим агрономом, мати – педагогом. На початку 1964 року разом з батьками переїхала в селище Середнє на Ужгородщину.[1] Від 1964 року мешкає на Закарпатті.
Закінчила філологічний факультет Ужгородського державного університету.
Працювала коректоркою у міській друкарні міста Ужгород, журналісткою у місцевій пресі, завідувала відділом інформації з питань культури та мистецтва Закарпатської обласної наукової бібліотеки (1980–1990), головувала у видавництві «XXI вік», «Бокор», «Закарпаття», очолювала редакцію журналу для дітей «Віночок». Входить до оргкомітету щорічної книжкові виставки-ярмарки «Ужгородський книжковий Миколай». Працює головною редакторкою Закарпатської філії видавництва «Знання» (м. Київ).
Творчість
Писати літературні твори Галина Курій почала ще зі шкільного віку. Уперше ім'я «Галина Малик» шістнадцятилітня поетеса використала для публікації віршів. Першою адресаткою текстів для дітей стала донька письменниці.
Письменниця добре пам'ятає, як вона сприймала світ у дитинстві, усі власні дитячі відчуття. Тому її вірші для дітей легкі, з простими, інколи зовсім неочікуваними, сюжетами, різножанрові.
Пише українською і російською мовами, перекладає з болгарської. Вперше її вірші опублікувала "Закарпатська правда" у жовтні 1967 року. Друкувалася в обласних та республіканських газетах "Молодь України", "Сільські вісті", "Зірка", "Вісті України", журналах "Малятко", "Барвінок", "Перець", "Початкова школа", "Прапор", "Радянська жінка", "Веселка", колективних збірниках "Дзвінке джерело", "Первоцвіт", "Веселий ярмарок".[1]
Згодом Галина Малик почала писати казкові повісті для дітей, головні герої яких діти та підлітки. З персонажами цих повістей весь час трапляються якісь пригоди, відбуваються небезпечні та радісні події: твої ровесники — діти потрапляють у казкову країну, а то мешканці казкових країн потрапляють у наше реальне життя. А ще, коли читаєш повісті та п'єси письменниці, здається, що їх авторка знаходиться серед своїх героїв і разом з ними переживає все описане у книжках.
За повісті «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» у 1988 році Галині Малик було присуджено премію імені О. Копиленка. З незвичайними пригодами Алі, головної героїні цих повістей, уже познайомились читачі Іспанії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн. А за повість «Злочинці з паралельного світу», Галині Малик було присуджено звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки 2003 року. Галина Малик — член Національної спілки письменників України з 1991 року.
Письменниця є також авторкою книжок: «Пантлик і Фузя», «Пантлик і Фузя сперечаються», «Пантлик і Фузя купують годинника», «Пригоди Іванка і Беркутка», «Як ти народився» та збірки перекладів з російської мови Даниїла Хармса «Я тепер автомобіль».
У 2007 році Галина Миколаївна відзначена літературною премією ім. Ф. Потушняка за книги казок для дітей «Пригоди в зачарованому місті» (Тернопіль, 2006) та «Сміятись заборонено» (Київ, 2005).
У 2019 році в рамках фестивалю «Азбукове Королівство Магів і Янголів.Країна Драконів» у Музеї книги і друкарства України Галина Малик презентувала книжку «Мандри та подвиги лицаря Горчика». За жанром – це лицарський роман-дилогія, пародія-буф для дітей, що складається із двох частин: «Мандри та подвиги хитромудрого переможця Дванадцятиголового Змія лицаря Горчика, його банконосця Третього Зайвого та красуні Каролі» та «Мандри та подвиги лицаря Горчика та Бузинової Царівни Бусі на острові Зміїному та у морі Скіфському».




Малик Галина.Мандри  і подвиги лицаря Горчика.Київ:Знання.-2019.-127 с.

Ви спитаєте: що воно за лицар Горчик такий і звідки він узявся? Узявся він з тих давніх часів, коли на нашій землі ще жили Змії Гориничі та Русалки. З тих часів, коли хлопчиків вчили бути мужніми і чесними. А дівчаток - ніжними і відданими. Коли і хлопчики, і дівчатка любили свою рідну землю понад усе і готові були віддати за неї навіть життя. Ви спитаєте: а хіба зараз не так? Сподіваюся, що так. Але якщо у вас виникнуть сумніви - лицар Горчик та красуня Кароля разом зі своїми друзями допоможуть нагадати, що це таке - вірність, що це таке - хоробрість, що це таке - відданість своїми веселими, з натяками на день сьогоднішній, пригодами.
Джерело:
https://www.livelib.ru/author/325623-galina-malik
Цю книжку,та багато інших письменниці Галини Малик можна отримати вже,попередьо замовивши по телефону,в соц.мережі та електронною скринькою.


Немає коментарів:

Дописати коментар