неділя, 19 липня 2020 р.

Бібліотека-філія с.Теково запрошує учасниць клубу за інтересами "Рукодільниця" і всіх бажаючих на майстер-клас           онлайн:

" Виготовлення поробок з солоного тіста".



Справжнє диво, коли безформна пластична маса перетворюється на грайливе кошеня або казковий будиночок. Пропоную  відчути себе чарівником та приготувати ідеальне солоне тісто для майбутніх шедеврів.

Ідеальний рецепт солоного тіста. Поради для початківців

Маса, що прекрасно тримає форму, не пливе та не псується з часом, — мрія всіх прихильників творчості. А мрія усіх мам — безпечна пластична суміш без алергенів та шкідливих домішок. Солоне тісто об’єднує усі ці характеристики та завдяки випіканню зберігається краще від пластиліну.
Фігурка з солоного тіста стане вишуканою прикрасою  кімнати і чудовим знаряддям для гри. Як зробити солоне тісто м’яким і піддатливим та надовго зберегти вироби з борошняної суміші? 


Класичний рецепт солоного тіста

Ліплення з солоного тіста — заняття не нове. Витоки цього виду творчості губляться глибоко в історії нашої культури. Згадати потрібно лише Колобка з народної казки та звичай пекти жайворонків на свято Стрітення в багатьох областях України. Ось базовий рецепт солоного тіста для саморобок — продовжуємо давні традиції з задоволенням!
Для приготування солоного тіста тобі знадобляться:склянка-200 г
  • 1 склянка дрібної солі,
  • 2 склянки борошна,
  • півсклянки води,
  • 5 ст. л. соняшникової олії,
  • натуральний сік або гуаш (за бажанням)
  • Отже:
    У глибокій посудині змішати сухі інгредієнти: сіль та борошно. Додати соняшникової олії та налий трохи води. Замісити тісто. Щоб надати суміші певного кольору, обережно вмішати у неї морквяний (буряковий) сік або розведену у воді гуаш. За потреби, невеличкими порціями додати воду або муку, щоб регулювати в’язкість тіста. 
    Важливо! Зберігати готове тісто найкраще у холодильнику не більше доби, щільно обгорнувши масу харчовою плівкою.
  • Рецепт солоного тіста для витончених робіт

    Якщо  хочемо виготовити тоненькі рельєфні фігурки або мініатюрні вироби з солоного тіста, до класичного рецепта треба додати секретний інгредієнт. Який? Читати далі )
    Для виготовлення солоного тіста за особливим рецептом тобі знадобляться:
    • 1,5 склянки борошна,
    • 1 склянка солі,
    • 125 мл води,
    • 1 ст. л. клею ПВА або крохмалю,
    • харчовий барвник.
    • Процес виготовлення:
    • Підготувати глибоку посудину. Змішати сіль з борошном та налити 125 мл води. Ретельно перемішати інгредієнти. Додати столову ложку крохмалю або клею ПВА. Крохмаль збільшує пластичність маси, а клей підвищує її міцність. ПВА можна замінити 2 ч. л. клею для шпалер, розведеного у воді, за інструкцією. Вкінці додати харчовий барвник та добре вимісити тісто. Якщо потрібна маса різних кольорів, розділити суміш на кілька шматочків та додати потрібний барвник.
    • Готуємо інструменти для роботи з солоним тістом

      Із солоного тіста можна виготовити що завгодно — іграшкові продукти, звіряток, квіти, світильники й розкішні панно. Та щоб роботи мали оригінальний, довершений вигляд, знадобляться різноманітні інструменти. Купувати нічого не потрібно, використовуй предмети, що є під рукою.
    • Для створення унікальних візерунків на поверхні тіста ідеально підійдуть:
      • фігурна качалочка або пляшечка з водою,
      • зубочистки (для проколювання отворів),
      • ковпачки від фломастерів,
      • стрижень від кулькової ручки,
      • ножик для пластиліну,
      • формочки для печива,
      • ґудзики,
      • намистинки,
      • макарони,
      • мереживо та інші штампи для тиснення,
      • прес для часнику.
      Не треба боятися експериментувати з візерунками і формами! У разі невдачі деталь легко виправити або зліпити заново.
    • Як правильно сушити вироби з солоного тіста?

      Щоб готова саморобка довго радувала очі  , її необхідно правильно висушити. Пам’ятати треба: головне правило сушіння виробів з солоного тіста — жодних різких змін температури.

      Існує два способи сушіння фігурок з солоного тіста:

      1. Найпростіший — природний. Просто залишити фігурку сушитися за кімнатної температури на кілька днів або тижнів. У жодному разі не можна сушити виріб на гарячій батареї — він потріскається або розкришиться. Занадто вологе приміщення теж не підійде — тісто, мов губка, вбирає вологу і запросто може розмокнути. Природний спосіб надзвичайно легкий, однак ду-у-у-же повільний. А нам же хочеться швидше, правда?
    • 2. Сушка в духовці. Покласти фігурку на пергамент в холодну духовку та запікати на найменшому вогні, поступово збільшуючи температуру. Регулярно перевертати виріб, аби він запікався з усіх сторін рівномірно. Після закінчення роботи саморобку одразу не вийняти — нехай охолоне в духовці.
    • Під час сушіння виробів із солоного тіста рекомендація користуватися наступною таблицею.
    • Невисокі вироби (товщиною до 2 см)Об’ємні вироби (товщиною понад 2 см)
      1 год при 50 °C1–2 год при 50 °C
      1–2 год при 75 °C2–3 год при 75 °C
      1 год при 100 °C1–2 год при 100 °C
      1 год при 125 °C2 год при 125 °C
      0,5–1 год при 150 °C1 год при 150 °C
    • Сушити вироби з тіста можна й у вимкненій духовці. Прогріти її як слід та покласти фігурки у тепло. Зачекати, поки духовка охолоне. Повторити процедуру кілька разів.
    • Під час роботи з солоним тістом невдачі неминучі. Однак не варто засмучуватися й опускати руки. Якщо у процесі сушки виріб тріснув чи від нього відпала деталь, повернути іграшці форму допоможе будівельний клей ПВА або Момент.
      Тріщинки та нерівності можна згладити маленькими напилками для обпилювання металу. Такий напевне знайдеться у тата.
      Готовий виріб краще покрити лаком — так він довше милуватиме очі свого талановитого господаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар