неділя, 26 липня 2020 р.

                                         Бібліотека-філія с.Теково знайомить користувачів з сучасними                                                    українськими авторами та їх творчістю. До вашої уваги 

                              Віртуальна літературна зустріч
                                 з книгою "Фелікс Австрія",
                          авторкою якої є Софія Андрухович

Фелікс Австрія — другий роман Софії Андрухович, виданий у 2014 році «Видавництвом Старого Лева». Авторка писала роман протягом року.
Дія відбувається в 1900 році в Станіславові (зараз Івано-Франківськ). Роман написаний як щоденник головної героїні Стефи, де кожний розділ відповідає якомусь дню або присвячений спогадам і не позначений датою. Авторка жила в Кракові на творчій стипендії «Gaude Polonia», коли починала писати роман, її краківський гуртожиток називався «Фелікс». Дізнавшись про це, батько авторки — Юрій Андрухович — запропонував назву для роману з девізу Австро-Угорщини: Bella gerant alii, tu felix Austria, nube (нехай воюють інші, а ти, щаслива Австріє, укладай шлюби)[1]. В написанні роману авторка, зокрема, користувалася газетою Kurjer Stanisławowski початку XX ст. В мові роману вживаються численні галицькі діалектизми, більшість з яких пояснено у примітках. Герої роману живуть на вулиці Липовій у Станіславові, тепер це вулиця Шевченка в Івано-Франківську, де живуть батьки авторки. На обкладинці книжки зображена картина Джозефа Едварда Саутолла[en] «Along the Shore» («Вздовж берега») (1914).


Головні герої



  • Стефанія Чорненько (Стефа) — головна героїня, українка, від імені якої ведеться розповідь, сирота, служниця у домі доктора Анґера, а згодом — його дочки Аделі та її чоловіка Петра.
  • Доктор Анґер — батько Аделі, який удочерив Стефу після смерті її батьків і його дружини Терези у пожежі.
  • Адель Сколик (Аделя) — донька доктора Анґера, виросла разом зі Стефою, наполовину полька, наполовину німкеня.
  • Петро Сколик — скульптор надгробків, вчився у Відні, чоловік Аделі, українець.
  • Фелікс — дитина, знайдена у майстерні Петра, мав гіпереластичні суглоби і крав цінності з храмів.
  • Ернест Торн — фокусник, у трупі якого була мати Фелікса і який використовував Фелікса для крадіжок в храмах.
  • Йосип Рідний — студент доктора Анґера, згодом священик, чоловік Іванки.
  • Іванка Рідна — дружина Йосипа (їмость), хвора і ледача.
  • Велвеле — продавець риби, який запропонував Стефі поїхати з ним за океан
  • .У 2016 році
    «Фелікс Австрія» був перекладений німецькою мовою та виданий австрійським видавництвом «Residenz Verlag» під назвою «Der Papierjunge» («Паперовий хлопчик»)[4][5]. Влітку 2016 року книгу було видано у Польщі[6]. Також роман було перекладено чеською, угорською, хорватською і французькою мовами.


  • В січні 2020 року в прокат вийшов фільм "Віддана",знятий за книгою Софії Андрухович "Фелікс Австрія"
  • Софія Андрухович зізналася, що картина їй дуже подобається. «Відразу готувала себе до того, що фільм буде зовсім іншим, аніж книжка, – наголошує вона. – Коли екранізують книжку, фільм виходить зовсім іншим, і часто буває так, що не лише читачі розчаровуються, а й її автор. Одна фантазія ніколи не збігається з іншою фантазією. Вирішила вчитися з досвіду мудріших людей і підготувала себе до того, що стрічка буде іншою, тому можу насолоджуватися нею повноцінно. Хоча фільм пов'язаний з книжкою, його сюжет дуже близький до сюжету роману, але підхід, стилістика, світ, кольори – інші. У стрічці переважає легкість, роман – важчий».

  • Книжка є в бібліотеці.Кожен бажаючий може її прочитати.

Немає коментарів:

Дописати коментар