четвер, 16 липня 2020 р.

Цього дня 30 років тому...



   Бібліотека-філія с.Теково пропонує переглянути експрес-інформацію"Цього дня 30 років тому..."
    Право української нації на самовизначення, захист і охорона національної державності українського народу – лягли в основу Декларації про державний суверенітет. ЇЇ було ухвалено 30 років тому – 16 липня 1990-го. Від тоді розпочалося утвердження України як самостійної держави.

   Декларація про суверенітет визначила національну державність українського народу, закріпила республіканську форму держави, самостійність, верховенство і неподільність державної влади на всій території. Прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.
Щось виправляти та уточнювати випадає наступним поколінням.Декларація про державний суверенітет визначила республіканську форму правління, сформулювала суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». Територія УРСР в існуючих кордонах проголошувалася недоторканною. Верховна Рада УРСР постановляла, що віднині від імені народу України може виступати тільки вона. Декларація утверджувала виключне право українського народу на володіння, користування та розпорядження національним багатством своєї країни. Декларація започаткувала процес новітнього державотворення в Україні, створила правові передумови для ухвалення 24 серпня 1991 Акта проголошення незалежності України. Але було задано вектор, на якому Акт 24 серпня 1991 року – це наступний крок, і це – історичний процес, який не можна зупинити.
А іншої дороги в України просто немає.

   Події цього дня зафіксовано в підбірці світлин на сайті «Голосу України»: http://www.golos.com.ua/article/331438

Немає коментарів:

Дописати коментар