неділя, 21 червня 2020 р.

                         
   

22 червня -День скорботи і вшанування пам'яті                       жертв війни в Україні

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.
У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні людські втрати України від війни, включно із убитими, померлими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими, тими, хто відійшов разом із німцями, оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.
Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.
Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. День пам’яті засновано указом Президента України № 1245/2000 від 17 листопада 2000 року.
До уваги користувачів бібліотеки-філії с.Теково 
 віртуальна виставка-пам' ять    "Війна у серці, в пам'яті, в книгах"






Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття : історичні нариси у 2 кн. – Київ : Наукова думка, 2011. – 943 с.

У виданні висвітлюється широке коло концептуальних питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької та румунської окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та відбудовний період, з’ясовуються долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.






Бессмертия [Текст]: кн. пам’яті України, 1941 – 1945 / П. Панченко, С. Андрушко, О. Артьомов та ін. - К.: Кн. пам’яті України, 2000. – 872 с.: ілюстр.


Уіісторико – меморіального зібранні «Книга пам’яті України» вперше опубліковано аналітико – документальний матеріал про вагомий внесок українського народу в перемогу над фашизмом. Це видання - скромна данина незгасної пам’яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, за свободу і незалежність Батьківщини, хто, незважаючи на розбіжність у політичних поглядах, залишився патріотом України до останнього подиху. На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено дані про військові втрати України у роки Великої Вітчизняної і другої світової воєн. .


«












 Гончар Олесь Прапороносці.Київ:вид-во Сакцент Плюс.-2005.-416 с.
«Прапороносці» Олеся Гончара – роман, присвячений трагедії Другої світової війни. Автор з надзвичайною психологічною напруженістю зображує складні долі героїв, змальовує біль від утрат рідних на війні.














Гончар Олесь Людина і зброя.Київ:Фоліо.-2007.-
318 с.
Війна - це тяжка праця, і роблять її прості солдати. Це вони йдуть в атаку під ураганним вогнем, це вони, місяцями сидячи в окопах, стримують ворога, це вони гинуть під кулями та бомбами. Колись, у той час, як омріяна Перемога вже була зовсім близько, Олесь Гончар поклявся: "Якщо тільки залишуся живим, я напишу про вас!". І письменник дотримав слова. Роман "Людина і зброя" - це вшанування пам"яті загиблих друзів, учорашніх школярів та молодих студентів, які пішли на війну, щоб захистити тих, хто залишився вдома.












Загребельний Павло. Європа 45.Київ:Дніпро.-1985.-546 с.

Тема честі і подвигу в роки Другої світової війни залишається актуальною через багато десятиліть. Тому герої роману «Європа 45» викликають непідробний інтерес і захоплення читачів. Семеро бійців, різних за національністю і за переконаннями, але схожі в одному - в прагненні протистояти фашизму. Події роману розгортаються в самому центрі військових дій, де виявляється інтернаціональний загін з семи бійців, під командуванням українця Михайла Скиби. Їм судилося пройти через немислимі перешкоди, пекельні небезпеки і внести свою лепту у Велику Перемогу, своїми подвигами наблизивши її.














Ніхто не забутий, ніщо не забуте / В.Д.Ольшанський, В.К.Бондар, М.А.Царьов. – Київ : Україна, 2011. – 856 с.

У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.


Книга скорботи України. Закарпатська область. .
Ужгород: Карпати, 2008. - 632 с.

На сторінках історико-меморіапьного серіалу "Книга Скорботи України. Закарпатська область" увічнено пам'ять громадян, які загинули в роки Другої світової війни від рук  німецьких окупантів, а також унаслідок бойових дій та інших подій і акцій, пов'язаних з війною і фашистською окупацією. Для широкого кола читачів.








Архіви окупації. 1941-1944 / Держ. ком. архівів України; упоряд. Н. Маковська. – Київ: Києво-Могилян. акад., 2006. – 870]с.

У виданні вперше представлено інформацію про так звані "окупаційні фонди" державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території. Книга стане в пригоді не лише історикам-науковцям, студентам, аспірантам та викладачам гуманітарних навчальних закладів, а й усім, хто не байдужий до минулого та майбутнього України.





Книга пам'яті України. Закарпатська область [Текст] / гол.ред. В. М. Керечанин [та ін.]. — Ужгород: Вид-во «Карпати», 1995 . Т. 1. — [Б. м.]: [б.в.], 1995. — 664 с.

«Книга Пам'яті України» — наукове історико-меморіальне видання, присвячене з'ясуванню масштабів демографічних втрат України в Другій світовій війні та увічненню пам'яті воїнів Червоної армії, вихідців з України, що були призвані до лав Червоної армії на території України та: загинули на фронтах Другої світової війни зі зброєю в руках у складі підрозділів Червоної армії; пропали безвісти на фронтах Другої світової війни; померли від ран, отриманих у бою; померли в концентраційних таборах для військовополонених; були необґрунтовано репресовані та розстріляні органами СМЕРШ або загинули в радянських ВТТ і реабілітовані; загинули в радянських фільтраційних таборах.

У «Книзі Пам'яті України» також увічнені імена партизанів, підпільників, що загинули в роки Другої світової війни






                                
 Войцехович В. Партизани ідуть на захід Київ:                                                                 Політвидав. 1982.-256 с.                          
,
  У формі щоденника колишній начальник штабу 1-ї партизанської дивізії ім. С. А. Ковпака розповідає про підготовку партизан до нового рейду в глибокі тили противника. Книга охоплює період з жовтня 1943 по квітень 1944 роках.
















Довженко Олександр.Україна у вогні. Київ:Радянський письменник.-1990.-264 с.

До цієї книги ввійшли кіноповість "Україна в огні", а також "Щоденник" (1941-1956) геніального кінорежисера, видатного письменника і мислителя, що є не лише пам'яткою мемуарної літератури, а й справжнім документом епохи.










      Моргун Федір Геноцид українського народу:факти і наслідки.Київ:Дивосвіт.-2007-424 с.
Моргун Ф., майстер Публіцистичної прози із захоплюючими сюжетами, переконливо показує і доводить, що головна спроба геноциду українського народу - Друга світова війна. Натхненниками й організаторами її виступили фюрер нацистів А. Гитлер і вождь більшовиків Й. Сталін.








Після закінчення карантину ці книжки та багато інших книг історико-військової тематики ви можете отримати для читання в бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар