пʼятниця, 26 березня 2021 р.

 26 березня письменник Олександр Гаврош святкував ювілей - 50 років з дня народження .З цієї нагоди бібліотека с.Теково пропонує літературне онлайн-знайомство з творчістю письменника "Неймовірні пригоди від Олександра Гавроша"

Життєпис автора

Народився  26 березня 1971 року в Ужгороді. . З дитинства за прикладом  батька багато читав. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету ім.І.Франка. . Працював у часописах «Срібна Земля», «Срібна Земля-Фест», «Старий Замок», «Україна молода». Активно друкувався у київській, львівській, одеській та закордонній пресі.

Має близько двох тисяч публікацій у пресі та понад сорок авторських книжок. Нині не полишає журналістику — фрилансер, щомісяця дописує на сайт «Радіо Свобода».

З 2000-их років почав писати художні твори. «До літератури прийшов еволюційно, внаслідок внутрішнього розвитку»— пояснює автор зміну в своєму житті. Після виходу кількох збірок поезії спробував себе у прозі. За словами Олександра Гавроша, поети — це люди «без шкіри», які сприймають усе гостро, драматично. Він «прожив цей емоційний стан і перейшов до прози».

Автору цікаво експериментувати у творчості, тому часто змінює жанри — від еротичної поезії до пригодницьких книжок, казок, детективних романів, драматичних п'єс тощо.

«Журналістика зробила мене дуже відповідальним, якщо я про щось пишу, значить, знайшов такий факт у джерелах. Тому мої твори дуже стислі, як здавлена пружина, без зайвих словесних потоків, їх швидко читаєш. Вони не перенасичені описами. Головне для мене — розказати цікаву історію».

Олександр Гаврош активно впроваджує в українську літературу закарпатські теми й популяризує народних героїв — силача Івана Фірцака, легендарного розбійника Пинтю. Так, Олександр Духнович, Адальберт Ерделі «повернулися» в документальних книжках, п'єсах. Водночас Гаврош є активним критиком "неорусинського" руху і критикує його діячів (передусім П.Магочі, В.Падяка. ) за сепаратистські тенденції.

Довгий час Олександр Гаврош був на творчих хлібах. У 2006-2007 рр. — завідувач літературно-драматичною частиною Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру. З 2015 року знову обіймає цю посаду.

Лектор Другої літньої літературної школи (2011 р., Колочава)

Друкується в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ. Фрилансер.

Член Асоціації українських письменників та Національної спілки письменників України.


В бібліотеці офомлено тематичну полицю під назвою"Неймовірні пригоди від Олександра Гавроша"
Тут презентовано дві пригодницькі повісті про яскраві пригоди гірського силача Івана Силу. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак. У першій книжці – «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» читайте про пригоди, випробування та небезпеки у великому місті парубійка з гірського села – Івана Сили. Незвичайна сила, працьовитість, вірні друзі і добре серце ведуть його від перемоги до перемоги: від вантажника на вокзалі – до чемпіона республіки, від циркового силача у цирку пані Бухенбах – до найдужчої людини світу. У другій книжці «Галуна-Лалуна або Іван Сила на Острові Щастя» описана неймовірно весела подорож силача та його друзів до острова Галуна–Лалуна, котра нібито наснилася Іванові Силі за рік після описуваних подій у першій книжці дилогії «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» - перша українська повість про легендарну постать нашої історії. Григір Пинтя - легендарний опришок, український Робін Гуд - справді існував і навіть мав чималеньку ватагу. Тож це весела пригодницька повість, написана на українському розбійницькому фольклорі, про кмітливого розбійника, якого боялися здирники-багатії і любили добрі люди та за його подвиги охрестили Пинтю тричі славним.
Для шанувальників фантастичних пригод є на полиці і книжки: «Музей пригод», «Врятувати Тараса Шевченка», «Героїчні канікули». Героям повісті «Музей пригод» вдалося у потайній кімнаті музею знайти дивне крісло-гойдалку. Якщо на нього сісти і розкрутитися, то можна потрапити у минуле. Тож на вас чекає три незвичайні подорожі у часі. Спочатку ви опинитеся у ХYІІ столітті. Побуваєте у Києво-Печерській лаврі тих часів. Потім відправитися у ХІХ століття, щоб урятувати Тараса Григоровича від 10-річного заслання у казахські степи. Разом з героям вам доведеться пережити цілий калейдоскоп карколомних пригод, побувати у Києві ХІХ століття, зустрітися з Афанасьєвим, який згодом стане Афанасьєвим-Чужбинським, поспілкуватися із самим Великим Кобзарем... І наостанок, разом з героями книжки «Героїчні канікули» опинитеся у Хусті, тільки 1939 року. У час, коли вирішувалася доля Закарпатської України.Бібліотека запрошує вас, шановні користувачі, познайомитися з пригодницькими книжками Олександра Гавроша.



Немає коментарів:

Дописати коментар