понеділок, 28 червня 2021 р.

 


Бібліотека с.Теково представляє:

Майстер клас з виготовлення ляльки мотанки.

Лялька-мотанка: традиції, види й символи

Що означає назва, чому ляльки-мотанки не мають облич, на які групи й види їх поділяють; про значення кольорів, основні традиції виготовлення та місце мотанок ро українські вишиванки, рушники, килими й писанки знають усюди.

Не менш цікавими є й ляльки. Стародавні іграшки переважно виготовляли з природних матеріалів: дерева, трави, каміння, а також тканини. А найдревніший мовчазний символ ляльки-мотанки тисячоліттями супроводжував наших предків і передавався із покоління у покоління від матері до доньки.

Назва «лялька-мотанка» походить від слова «мотати», тобто виготовляти з тканини вузликову ляльку, не використовуючи голку та ножиці. Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі, а долю не можна колоти й різати.

Для виготовлення мотанки використовували старий одяг членів Сьогодні лялька-мотанка поступово втратила свої обрядово-магічні властивості. Переважно майстрині не надають мотанці сакрального змісту, а використовують її як фольклорний елемент інтер’єру або як сувенірну продукцію. Це залежить від впливу новітніх технологій, використання сучасних матеріалів і власних арт-вподобань.

Отже-майстер-клас.


Матеріали для роботи:
тканина, губка, ножиці, нитки, червоного і чорного кольору,
 нитки жовтого кольору, клей, стрічки з українським орнаментом для
 прикраси одягу ляльки-мотанки


Берем губку загортаєм тканиною і формуєм голову-знизу обмотуємо ниткою


Робим червоною і чорною ниткою хрест


тоді формуєм тіло ляльки -обмотуєм біля шиї ниткою-тоді формуєм руки і прив'язуєм до тіла.Прикрашаєм стрічками з орнаментом в українському стилі.З жовтих ниток заплітаєм коси і робим віночок .Лялька-мотанка готова





























Немає коментарів:

Дописати коментар