пʼятниця, 14 травня 2021 р.

До ювілейної дати-150 років з дня народження,бібліотека-філія с.Теково представляє 

"Літературна візитівка.Василь Стефаник"

 14 травня день народження  Василя Стефаника

Василь Стефаник (1871-1936) — український прозаїк, поет, громадський діяч та політик. Майстер психологічної новели. Один з представників українського радикального руху в Галичині.
У його реалістичних, самобутніх соціально-психологічних творах постають правдиві картини життя західноукраїнських трудящих кінця XIX — початку XX століття, трагедії і драми бідняків, що позбувалися землі, праці, покидали рідні місця і змушені були емігрувати за океан або гинути від голоду й хвороб.
До уваги користувачів коротке знайомство з книгою Василя Стефаника "Камінний хрест"
Нелегко читати новели В. Стефаника, тому що він, за словами класика, пише «коротко, сильно і страшно». Але їх треба-таки читати, співпереживаючи. Бо лише так, боліючи разом з автором та героями його творів, не даємо загрубіти й зачерствіти нашим душам і серцям, залишаючи їх відкритими для добра, співчуття й милосердя. Книжка для тих, хто не байдужий до світу.
«...Я свою душу пустив у душу народу, і там я почорнів з розпуки...» Ці слова видатного українського письменника, найближчого соратника І. Франка, М. Коцюбинського, Лесі Українки, майстра новели Василя Стефаника (—1936) якнайкраще характеризують його творчість. У реалістичних, самобутніх соціально-психологічних новелах письменника постають правдиві картини життя західноукраїнських трудящих кінця ХІХ — початку ХХ століття, трагедії і драми бідняків, що позбувалися землі, праці, покидали рідні місця і змушені були емігрувати за океан або гинути від голоду й хвороб.
До пропонованої збірки творів Василя Стефаника (1871-1936) входить низка його найкращих новел, які засвідчили прихід у світову літературу самобутнього письменника. Багато з них були одразу перекладені й видані іноземними мовами. Гостре звучання мають новели, у яких автор звертається до теми долі дітей (“Новина”, “Кленові листки”), зубожіння селянина (“Синя книжечка”), вимушеної еміграції (“Камінний хрест”), показує родинні драми, породжені війною (“Сини”, “Стратився”, “Вона - земля”) тощо. З часу написання творів Стефаника життя галичан радикально змінилося, але багато новел залишаються актуальними і сьогодні.
Приємного читання!




Немає коментарів:

Дописати коментар