субота, 13 лютого 2021 р.


 Цього року 25 лютого в Україні на державному рівні відзначають 150-річчя з дня народження видатної письменниці Лесі Українки.

Серед видатних жінок світу Леся Українка (Лариса Косач) займає одне з почесних місць. Письменниця, громадська і культурна діячка, перекладачка, фольклористика. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі.
Творча спадщина Лесі Українки включає більше 270 віршів, не рахуючи поем і віршованих драматичних творів, півтора десятка оповідань, стільки ж статей, величезну кількість перекладів, безліч зібраних унікальних народних пісень, казок, переказів, легенд українського народу.
Вона народилася слабкою і тендітною дівчинкою; практично постійно хворіла, але за своє коротке життя стала символом України, її непокори, самобутності і незалежності, опинившись в одному ряду з Тарасом Шевченком, Григорієм Сковородою, та Іваном Франком.
За посиланням можна переглянути документальний фільм про життя і творчість видатної письменниці


Хто для мене, особисто, Леся Українка?
– Це любов і згадка мого дитинства. Я дуже добре пам’ятаю дитячу казку «Біда навчить» про нерозумного горобчика, якого ніхто не навчив розуму, і найкращим вчителем виявилася біда.
А читаючи вірш «Черешеньки», відчуваєш, що саме про тебе, про твої дитячі бажання і переживання писала Леся Українка.
І, мабуть, у кожного вірш «На зеленому горбочку» пробуджує патріотичні почуття та любов до природи і рідного краю.
Тож згадуємо нашу Лесю. Читаємо і вивчаємо її чудові вірші, щоб знову поринути у дитячі спогади і щоб живий ланцюжок любові до природи ніколи не перервався.
А нашим маленьким читачам пропонуємо цікаву збірочку поезій Лесі Українки 🔸«В дитячому крузі», (читати онлайн на


до якої увійшли казка Лесі Українки «Про Оха-чародія», «З казочки дядька Лева» - (Уривок з драми-казки «Лісова пісня»), вірші: «Тішся, дитино, поки ще маленька», «Співець», «Мамо, іде вже зима», «Літо краснеє минуло», «Вишеньки», «На зеленому горбочку», «Мені снились білі лелії», «Конвалія» (уривок), «У маленькій хатинці, у тихім куточку» - (Уривок з поеми «Місячна легенда»), «Вечірня година» (коханій мамі), «Пісня» - (уривок), «Барвіночку мій хрещатий» - (уривок з поеми «Русалка»), «Пісенька весняної води», «Уже весняне сонце припікає» - (Уривки з драми-казки «Лісова пісня»
А за посиланням дивіться і слухайте кращі дитячі твори незабутньої Лесі Українки







Немає коментарів:

Дописати коментар