четвер, 3 вересня 2020 р.

Многії літа. Благії літа (тверда обкл.)

В рубриці "Знайомство з письменником" 
бібліотека-філія с.Теково знайомить своїх користувачів з життєвим та творчим шляхом письменника  Мирослава Дочинця,Мирослав Дочинець
Саме 3 вересня 1959 року народився Мирослав Дочинець Дочинець Мирослав – безсумнівно, великий український автор, якого знають і шанують далеко за межами нашої держави. Книги М.Дочинця пронизані щирістю від початку до кінця. Автор пише твори у філософсько-психологічному напрямку, так як це було актуально і буде завжди. Внаслідок швидкого темпу життя, ми часто віддаляємося від самих себе. У поспіхах за примарними цілями, які не рідко бувають зайвими, ми не відчуваємо радості життя, втрачаємо рівновагу та душевний спокій.
Предмети розкоші, марна слава надають нам нових клопот та штовхають у прірву вічних проблем та турбот. Ці та інші ідеї чудово ілюструє письменник у своєму творі «Карби та скарби. Посвіт карпатського світу». Ця книга - набір коротких оповідань про жителів Карпат. Не дивно, що сюжетна лінія розгортається саме в Карпатах - на рідній землі письменника. Як і у всіх горах, в них є чари і своя особлива атмосфера, але в той же час вони не лякають, а навпаки - дуже затишні і навіть якісь домашні. Розповіді абсолютно не пов'язані між собою, але кожна просочена віковою народною мудрістю, читаєш про цих людей і просто бачиш за їх спинами тіні предків.
Просте життя зі своїми нехитрими радощами, але дуже добре і світле, навіває деяку ностальгію. А старі фотографії на сторінках книг допомагають краще зануритися в ту саму атмосферу повсякденного життя в горах, яку автору і без того вдалося добре передати. Творчий доробок книг Дочинця Мирослава Івановича досить не малий і включає в себе такі книги, як «Лад», «Якщо послухати мудреців», «Криничар. Горярин», «Книга надиху» та інші. Сюжети творів Мирослава Дочинця не просто сюжети - це ціле життя. Також в його роботах чітко відстежуться щирість та доброта. Власне, за таке вміння, автора часто номінують в різних номінаціях. Автор дуже гарно вчить нас правильним речам через свою творчість.
Про свою творчість Дочинець каже таке: «Кожного разу, починаючи книгу, до кінця я навіть не знаю, чим вона закінчиться. Чесне слово! Я живу серед своїх героїв, вони ведуть мене за собою та щоразу чогось вчать. Тобто кожен роман — це конспект певного духовного піднесення».
Часто порівнюваний із  письменником Паоло Коельйо. Сам Дочинець запевнив, що змирився із цим порівнянням. «Хоча, на мій погляд, порівняння — це завжди смішно. Тим більше, у світі творення, де кожна людина настільки індивідуальна!».
Що ж до враження від творчості бразильця Дочинець сказав: «Я не знайшов там риси, які мушу знайти у кожній книзі… Це ж такий собі легкостравний літературний коктейльчик із різних вчень, релігій та духовних систем. І все це упаковано в якусь таку пригодницьку історійку для дуже посереднього читача».
Автор книг:
  • «Гірчичне зерно» (1989),
  • «Оскал собаки» (1991),
  • «Мукачево і мукачівці» (1994),
  • «Мункачі з Мукачева» (1995),
  • «Роса на фігових листках» (1995),
  • «Він і вона» (1996),
  • «Дами і Адами» (2002),
  • «Гра в ляльки. Жіночі історії» (2003),
  • «Куфрик з фіглями» (2003),
  • «Карпатський словоблуд» (2004, у співавторстві),
  • «Енциклопедія Мукачева в іменах» (2006, у співавторстві з В.Пагирею) та інших.
  • «Руки і душа та інші невигадані жіночі історії» (2011), 
  • «Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона — як жити довго в щасті і радості» (2010, книжка ввійшла до шістки найпопулярніших видань за рейтингом "Книжка року 2010"»)
  • «Вічник. Сповідь на перевалі духу» (2012, Книга висунутаНСПУ (2011 р.) на здобуттяНаціональної премії Т.Шевченка)
  • «Бранець Чорного лісу» (2012)
  • «Криничар»(2012)
  • «Горянин. Води Господніх русел» (2013)
  • «В'язень замку Паланок» (2013)
  • «Світован. Штудії під небесним шатром» (2014)
  • «Світло семи днів» (2018)
  • Життєпис


Народився в родині вчителів. Батько Іван Юрієвич закінчив із відзнакою філософський факультетКиївського університету, але мусив учителювати в школі-інтернаті й ПТУ, оскільки відбув шість років ГУЛАГУ за націоналізм. Мати викладала географію.

Друкуватися почав з шостого класу в дитячих виданнях. Був переможцем конкурсів юних літераторів.

1977 року вступив на факультет журналістики Львівського університету. Під час навчання був членом редколегії університетської багатотиражної газети «За радянську науку», згодом — редактором газети «Джерела». Професійну журналістську роботу розпочав 1982 року в газеті «Молодь Закарпаття».

1990 року заснував у Мукачеві газету «Новини Мукачева». У цей час також працював власним кореспондентом газет «Карпатський край», «Срібна земля», «Фест». Друкувався у всесоюзних та республіканських часописах «Комсомольская правда», «Известия», «Україна», «Людина і світ», «Ранок», «Радянська жінка», «Літературна Україна», «Молодь України».

1988 року заснував у Мукачеві видавництво «Карпатська вежа», в якому як головний редактор і директор підготував і видав упродовж п'яти років понад 100 видань.

Одружений, має дітей, внуків. Вирощує фруктовий сад із близько 200 дерев, різні сорти винограду. Спорудив два будинки: один для сім'ї, а другий — для творчості. «… Щоб час від часу усамітнюватися, писати там і бути ближчим до природи… А ще для того, щоб можна було приймати там своїх дітей і онуків. У мене немала родина!»

Звання, премії





В нашій бібліотеці ви зможете прочитати такі книги М. Дочинця:

Фото - Вічник. Сповідь на перевалі духу

Мирослав Дочинець Вічник.-Ужгород:Карпатська вежа.-2019.-280 с.

Це - сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це - подарунок долі для того, хто запитує себе: «Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?» Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось.

ISBN: 978-966-8269-45-8


Мирослав Дочинець.Світло семи днів.Маленькі історії для душі. Ужгород:Карпатська вежа.-2018.-208 с.
Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі. Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.

Збирання попелинок

Мирослав Дочинець. Збирання попелинок.-Ужгород:Карпатська вежа.-2019.-374 с.

  • Нова книга лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця — це збирання, перебирання і пересіювання попелинок, принесених вітром спогадів, розмислів та одкровень. Власне, пошуки в попелі буднів незгасних цінностей, нових сенсів, нових істин, нової правди. Осмислення нової доби.
    ISBN: 978-966-8269-45

Мирослав Дочинець - Криничар
Мирослав Дочинець Криничар.Ужгород:Карпатська вежа.-2012.-612 с.
... Дорогий читальнику, наберися неспішності, як я зараз. будь терплячим, як, криничар, що довбає колодязь у кремінному перелозі. І матимеш відплату. Зчитуючи попасом мої душевні повіряння, мої життьові зарубки, дійдеш до головного. Я відкрию тобі секрет, як здобути те, чого домагаються всі - Багатство. Я відкрию тобі принаду двох головних свобод - звільнення від страху і від злиднів. Бо лише ці дві свободи владні привести до того, що керує світом і людьми. Ось писемний діяріюш про мій світ - хиткий острівець у морі часу...




Мирослав Дочинець - Мафтей. Книга, написана сухим пером
Мирослав Дочинець Мафтей,книга написана сухим пером.Ужгород:Карпатська вежа.-2016.-352 с.
Дивовижні речі, про що навперебій писали газети 1852 р., відбуваються в підкарпатському русинському містечку Мукачеві. Там зникають дівчата. Упродовж року пропало безвісти восьмеро дівиць різних верств і сповідання. Місцева жандармерія збилася з ніг у пошуках, та все намарно. Відряджений у спомогу кінний загін жандармів із Кошиць теж не напав сліду. Магістрат зажадав допомоги Будапешта. «Доки столичні детективи провадять розшуки, розтривожена громада міста сама вдається до всіх зарадних засобів. Залучили в поміч знаного в домінії знатника на ім'я Мафтей Просвирник, якого за хист до лічництва милує навіть родовите панство Великої Мадярщини».    ...Всі дивляться в дзеркало і майже ніхто не заглядає за скло, за срібний покрив. А головнажтайнатам. Він зазирнув...    Для чого переповідаються історії? Може, з волі блукаючого відлуння, а може, тому, що діла проминулі срібними нитками вплітаються в мережу сьогочасної доби...

Мирослав Дочинець - Горянин
Мирослав Дочинець Горянин.-Ужгород:Карпатська вежа.-2014.-326 с.
Незбагненна історія про дивовижного чоловіка, який несподівано втрачає все і починає свою щоденну боротьбу за кожну п’ядь родової землі, кожну крихту родового скарбу. Ця книга — про «стяжання духу», мудрість любові, про пам’ять серця, силу терпіння і високість людської душі. І про те, що кожен наш день – це сходження до чогось і спуск у нікуди… А ще між рядками цього роману буяє джерельний нурт стихії Карпатського Світу.



Мирослав Дочинець - Синій зошит
Мирослав Дочинець Синій зошит.-Ужгород:Карпатська вежа.-2015.-182 с.

"Синій зошит" – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, "кристали днів світящих", як любив казати карпатський мудрець, чий багатющий досвід і ліг в основу книги. Про що ж вона? Про те, що нас оберігає в цьому світі, що є Домом душі, від чого просвітні наші дні, про чудесне і нове, про фарби серця, про ціни і цінності, про вершини і рівнини, про вітаміни радості, про очі провидіння, про те, що написано на заплющених повіках, про закон ноги і сліду, про плин довголіття, про закон множення і примноження, про те, в чому слабість і в чому сила українства, про нитки, що ведуть у вічність, про те, що ми їмо і що їсть нас, про ліки під руками і ногами, про силу і красу "густого слова", яким це написано. А ще – "Скриня маленьких секретів", які можуть прислужитися нам у щоденному тривку.

Ця книга є розрадою і покликом водночас. Покликом – ставати доконечно тою людиною, якою нам суджено бути. Наповнювати собою порожнечу в собі. І заповнювати порожнечу світу собою. А розрада – в найпростішому: відчувати, що ти живий! І яким би світ не був, не треба забувати, що він – Божий.
  



Дочинець, Мирослав.
      В’язень замку Паланок/М. Дочинець. – Львів.:
« Література та мистецтво»,2019. – 386с. –ISBN
978-617-7429-30-1: 120.00 грн

Це незбагненна історія про безрідного закарпатського хлопчика-байстрюка, який рано прилучається до копання криниць. І докопується до таких глибин! Здобуває унікальний хист, навчається мудрості в учителів, мужності в скрутних обставинах, стає зрештою найбагатшою людиною в краї. Та найбільші його скарби - свобода духу, висока освіченість, шляхетність душі. Книга сповнена неймовірних пригод, читається на одному подиху.

Немає коментарів:

Дописати коментар