середу, 1 травня 2019 р.



На данном изображении может находиться: 1 человек, сидит и в помещении


                    Боротьба Джамали

22 березня на базі бібліотеки-філії с.Теково в рамках реалізації проекту Docudays UA «Кіноклуб Docudays UA в бібліотеці» відбувся перегляд фільму шведської журналістки Елін Йонссон “Боротьба Джамали” про життя Сусанни Джамаладінової (нашої Джамали) та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та складність становища кримських татар у наш час.
Сусанна Джамаладінова народилася в Оші (Киргизька РСР) у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Її родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб її родина мала змогу купити нерухомість у Криму, її мати мусила на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.
ё«Депортація кримськотатарського народу – одна з найтрагічніших сторінок в історії. У травні 1944 року виселення зазнали близько 200 тисяч людей. Заселення у віддалені райони Сибіру та Середньої Азії. Майже кожен третій помер від голоду і недуг. Цих людей позбавили будь-яких прав і можливості захистити себе», – розповіла присутнім- керівник проекту Марушка Мар’яна Василівна
Після перегляду фільму було обговорено питання депортації кримських татар в радянський час, їхнє повернення на етнічні землі, проблеми татар зараз, під час російсько-української війни.

  

 ÃÂÃÂ° данном изображении может находиться: 5 человек, люди улыбаются, люди сидят, стол и в помещении

На данном изображении может находиться: 5 человек, люди сидят, стол и в помещении

На данном изображении может находиться: 4 человека, люди сидят, экран и в помещении

На данном изображении может находиться: 2 человека, люди сидят и в помещении

Немає коментарів:

Дописати коментар