вівторок, 25 квітня 2023 р.

 


26 квітня минає 37 років з часу,коли сталась страшна  екологічна катастрофа в історії людства.Цього дня 1986 року  вибухнув реактор на Чорнобильській атомній станції.Долі багатьох людей різних професій-цивільних і військових,які стали свідками,учасниками,героями та жертвами Чорнобильської катастрофи,змінилися назавжди.

Чорнобиль- це глобальна катастрофа ХХ ст.,яка сколихнула і зачепила весь світ.Що ж таке Чорнобиль для України?Це близько трьох з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків.Це майже 10 відсотків території,що зазнала прямого радіаційного забруднення,160 тис. людей із 170 населених пунктів,яким довелося покинути рідні оселі і переїхати в інші міста,це постійний страх людей за своє життя і здоров'я,за екологічний стан земель і лісів,морів і рік.
І через  роки цей день змушує задуматися про можливі наслідки діяльності людини.Пам'ять про трагедію незагоєною раною залишиться в душі нашого народу.Подвиг,який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС нвколи не буде забути
           З нагоди дня пам'яті Чорнобильської трагедії бібліотека-філія с.Теково пропонує ознайомитись з  книжково-ілюстративною виставкою "Чорнобиль немає минулого часу..."
На виставці представлені книги:

Світлана Алексієвич. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього / Пер. із рос. Оксани Забужко. – К.: КОМОРА, 2016.-284 с.

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, “Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього” говорить голосами “маленьких людей” про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави.
Роман, який вийшов 1997 року, створено на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами “зони”, посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.


Антон Ходореннко. Дитяча енциклопедія.Природа. Екологія.-К:Фоліо,2008.-315 с.

                   Це видання познайомить юного читача з екологією — наукою, що вивчає взаємодію різних організмів як між собою, так і з навколишнім середовищем.В розділі Катастрофи,опис про катастрофу на Чорнобильській АЕС,екологічні особливості після радіаційного забруднення.


Юрченко Л.Екологія.Київ: Дніпро.-2014.-304 с.
           Цей підручник присвячений досить молодий дисципліни, яка, тим не менш,стала частиною навчально-професійної програми студентів економічних спеціальностей. Зміст книги складають принципи сучасної екологічної думки, систематизовані і адаптовані до навчальних вимогам. Теоретичні розділи доповнені прикладами і дослідженнями конкретних ситуацій і окремих випадків. Книга адресована студентам вузів екологічного спрямування підготовки. Також вона може виявитися корисною екологам, економістам-практикам, усім, хто цікавиться питаннями сучасної екології.


Євген Гуцало..Діти Чорнобиля.-Київ:Соняшник,1995.-104 с.

    
Трагедія Чорнобиля-основний зміст цієї книжки.Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною матір'ю для українського народу,і весь світ живої природи став її невинною жертвою.Книга Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля" - це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв уже після Чорнобиля.



Іван Драч. Вірші та поеми . – К. : Дніпро, 1991. – 213 с. – (Шкільна біб-ка)

.До книги увійшли кращі твори відомого українського поета, зокрема, поема «Чорнобильська мадонна». У своєму творі автор показав всі страшні наслідки чорнобильської катастрофи, розповідає  про перших ліквідаторів аварії, про те, чим платить людство за накоєні гріхи


Юрий Щербак.Чорнобыль.- Москва:Советский писатель",1991 .-464 с.

      Попіл Чорнобиля стукає в моє серце. Ось уже три роки я живу і вболіваю Чорнобилем, стараюсь збагнути приводи аварії і її підсумки, безперервно думаю про героїв і бандитів Чорнобиля, про його жертви - минулих і прийдешніх; листуюся, зустрічаюся з більшістю людей, причетних до цієї біди, слухаю і записую все нові і нові розповіді. Часом самовпевнено думаю, що мені звісно тісніше все або приблизно все про аварію - але ні, в оповіданні невідомої людини або в листі, що прийшов здалека, раптово спалахує непередбачена, пронизлива деталь, з'являється ще одна нова драма, чорнобильський сюжет, і тоді розумію: ні, ще нескоро виберуся з чорнобильського виру. Ці слова написав Юрій Щербак,автор книги "Чернобыль".




Користувачі бібліотеки можуть познайомитись з списком рекомендованої літератури "Впала з неба зоря,покотилась чорнобильська зірка".


Немає коментарів:

Дописати коментар