понеділок, 14 березня 2022 р.

  інформація під час війни

Тримаймо стрій в інформаційному просторі. Завдання агресора – посіяти паніку, наше – зберігати спокій та не піддаватися на будь-які провокації.

Ось кілька простих правил поводження з інформацією під час війни:
❗️ Не довіряйте «ноунейм» групам чи каналам, які публікують новини без посилань на першоджерело. Споживайте інформацію лише з офіційних джерел 👉 https://www.facebook.com/ucf.ua/posts/329308702568916
Не поширюйте чутки. Адже більшість брехливих повідомлень – це частина продуманої інформаційної війни проти України.
Найпоширеніші ФЕЙКИ (за інформацією СБУ):
▪️ будь-які заяви про «капітуляцію». Навіть якщо вони супроводжуються змонтованими відео чи фото. Це цілковита фабрикація.
▪️ повідомлення, що ніби СБУ вимагає від українців перейти за посиланням, щоб «пройти перевірку». Це посилання схоже на адресу сайту СБУ, але воно фейкове.
▪️ повідомлення про те, що всі розмови зараз записуються чи прослуховуються, та про те, що будуть запроваджені «нові комунікації». Це фейк.
▪️ чутки про те, що вночі треба вимкнути всі електроприлади та до нуля знизити споживання електроенергії в оселях. Наче через підключення нашої енергомережі до європейської системи. Це також брехня.
▪️ масові повідомлення про нібито наказ Міністерства охорони здоров’я щодо евакуації. Майже завжди такі заяви надходять від окупантів. Вони таким чином формують собі «живий щит», відводячи від себе вогонь.
❗️ Не допомагайте ворогу!
▪️ не поширюйте інформацію про переміщення українських військ. Ви можете нашкодити тим, хто захищає вас.
▪️ жодних цифр і термінів щодо кількості військових і техніки.
▪️ жодних номерів частин, типів військових підрозділів (нічого типу «9 рота», «6 окремий батальйон», «танкова бригада»).
▪️ жодних бортових номерів або номерних знаків в кадрі навіть на пів секунди.
▪️ жодних прізвищ офіцерів або відомих блогерів на гарячих точках або на віддалених географічно пунктах – по цьому можна відслідкувати переміщення частин або прив'язувати блогерів до завдань.
▪️ жодних вказівників населених пунктів з відстанями, дорожніх знаків про річки, туристичні місця, тощо – говоріть про Полтавщину, Харківщину, на крайній випадок – про вже відомі події типу «нафтобаза під Черніговом».
▪️ не демонструйте знаки ідентифікації – типу пов’язок на руці або позначок на транспорті.
▪️ не подавайте інформації про скупчення людей будь-де – від вокзалів до трас.
▪️ не демонструйте місць уражень в той момент, коли це сталося - вас використають як наводчика. Іноді бути першим з показом навіть важливої події – погана ідея.
▪️ не діліться неперевіреною інформацією про перебіг бойових дій. Такі дані мають лише органи безпеки та оборони України.
Віримо Збройним силам України! Разом до перемоги! 🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар