субота, 30 жовтня 2021 р.

 Бібліотека пропонує ознайомитись з історичною довідкою з рубрики "Цей день в історії..."




28 жовтня 1944 року були визволені останні окуповані гітлерівцями території України.
Минуло вже 77 років з того переможного дня, але і донині не вщухає біль людських втрат у тій жахливій смертоносній війні. Український народ завжди пам’ятатиме тих, хто гідно пройшов важкими дорогами війни, сумлінно виконав священний обов’язок — мужньо захищав від загарбників свій рідний край. Битва за визволення України тривала 680 діб, вона входить в ряд найбільш вирішальних операцій у війні і стала найважливішим етапом на шляху до перемоги над нацизмом.Цього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали життя заради вільного життя нашої країни.
Саме цього дня 1944 року був визволений найзахідніший регіон — Закарпаття і з території України було вигнано солдата нацистського рейху.
На території України під час Другої світової війни воєнні дії відбувалися протягом 40 місяців – із 1939 року до кінця жовтня 1944 року.
Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв: у ході воєнних дій тут загинуло близько 3 млн солдатів і офіцерів, майже 1,4 млн військовополонених. На окупованій території України загинули близько 3,9 млн осіб – кожен шостий мешканець. Понад 2 млн українців були вивезені для примусової праці до Німеччини.
Пам’ять про героїв завжди буде жити в наших серцях.
Уперше цей День у державному календарі свят з'явився в 2009 році.
Дату було обрано не випадково. Вважається, що саме цього дня в 1944 році з території України було вигнано останнього солдата нацистського рейху.
Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій.
Всього в 1943–1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій, у них було задіяно до половини всіх радянських сил – понад 2,3 млн осіб.











Немає коментарів:

Дописати коментар