неділя, 6 грудня 2020 р.

 Бібліотека с.Теково пропонує ознайомитись з віртуальним інформ- дайджестом,присвяченим  Дню Збройних Сил України.

В Україні святкують День Збройних сил. Історія свята та кого треба вітати

Цей день об'єднує всіх військовослужбовців країни: сухопутні війська, повітряні та військово-морські сили, ДШВ і ССО


Сьогодні в Україні святкують День Збройних сил України. Цей день є державним святом, але на відміну від Дня захисника України, не підкріплюється додатковим вихідним днем ​​у календарі. Цього дня заведено вітати всіх, хто пов'язаний з українською армією.

Розповідаємо, коли почали святкувати День ЗСУ, кого треба вітати та які заходи планують на цей день.

Чому саме 6 грудня? Історія свята

День Збройних сил України почали щороку відзначати 1993 року відповідно до постанови Верховної Ради. Дату свята приурочено до ухвалення закону України "Про Збройні сили України" 6 грудня 1991 року.

Після проголошення незалежності почалася підготовка нормативно-правової бази для створення національних збройних сил. Формування національної армії супроводжувалося реорганізацією збройних сил колишнього СРСР, створенням нових структур та органів управління.


Сучасна армія України пройшла тривалий шлях розвитку. У 2013 році фінансування національного оборонного сектора було суттєво скорочено. Навесні 2014 року війська було приведено в бойову готовність, а в березні було оголошено мобілізацію. У 2015 році було затверджено програму Україна-2020 та оновлено "Стратегічний оборонний бюлетень".

Однак історики звертають увагу на те, що 6 грудня сталася ще одна значна подія. У 1919 р. почався перший зимовий похід дієвої армії Української Народної Республіки. Козаки і старшини реорганізованої дієвої армії УНР, які залишилися в строю і не бажали переходити на чиюсь зі сторін, під командою Михайла Омеляновича-Павленка (якого було підвищено до ранга генерала) вирушили в рейд тилами противника.

Тоді наявність української армії, яка продовжує боротьбу, дала підстави Симону Петлюрі говорити про допомогу поляків у звільненні України.

Кого вітати

Збройні сили України складаються із сухопутних, повітряних, сил спеціальних операцій, військово-морських військ, регулярної і контрактної армії, прикордонників, внутрішніх військ. Кожен із цих підрозділів має своє професійне свято, проте 6 грудня є спільним для всіх військовослужбовців країни.


Найбільша кількість вояків - у сухопутних військ, до яких належить артилерія й авіація, механізовані й танкові підрозділи, високомобільні десантні війська і ракетні. Також у складі ЗСУ є внутрішні війська, прикордонна служба та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Верховним головнокомандувачем Збройних сил України є президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює головнокомандувач ЗСУ.


Сьогодні вітають не тільки тих військовослужбовців, які нині виконують свої обов'язки, а й тих, хто виконував їх раніше. У День збройних сил України також заведено вшановувати загиблих солдатів.

Цього дня зазвичай проводять заходи, щоб показати важливість армії для країни. Президент традиційно вітає військовослужбовців, також проводять церемонію покладання квітів до могили Невідомого солдата


Джерело:

https://ua.112.ua/golovni-novyni/v-ukraini-sviatkuiut-den-zbroinykh-syl-istoriia-sviata-ta-koho-treba-vitaty-559877.html



Немає коментарів:

Дописати коментар